ХАРКІВЩИНА: WEB-проект Харківської обласної універсальної  наукової бібліотеки

Шрамко Борис Андрійович

Звання «Почесний громадянин м. Харкова» присвоєно у 2005 році за професіоналізм, вагомий внесок у розвиток Харкова, що сприяло підвищенню його всеукраїнського та міжнародного іміджу.

Народився 17 січня 1921 року в місті Гомель.
Шрамко Борис Андрійович є висококваліфікованим викладачем-педагогом з багатим науковим стажем. Під час роботи він повністю реалізує виховний, розвиваючий та освітній потенціал як професіонал, талановитий організатор, активний науковий діяч.
Доктор історичних наук, заслужений професор Харківського університету Шрамко Борис Андрійович є провідним фахівцем у галузі археології доби раннього залізного віку Східної Європи. Понад 50 років свого життя він віддав дослідженню найдавнішого минулого України, особливо історії землеробства, металургії, релігії та етнокультурного розвитку Лісостепової Скіфії.
Професором Б.А. Шрамком написано понад 300 наукових праць, серед яких три монографії, три навчальних посібника з грифом Міністерства та кілька навчально-методичних розробок. Його роботи включені до переліку обов’язкових при складанні кандидатських іспитів за спеціальністю ''археологія'' в Україні та Росії. Б.А. Шрамка залучали й залучають до найавторитетніших видань (наприклад, ''Большая Советская Энциклопедия'').
Професор Шрамко Б.А. у 1960–1970-ті роки гідно представляв Україну в наукових структурах ЮНЕСКО, був членом спеціалізованих наукових рад, керівником органів Товариства охорони пам'яток та культури, кількох редакційних колегій провідних фахових видань.
З 1965 по 1977 рр. він обіймав посаду завідувача кафедрою стародавньої історії та археології. Останні 23 роки сумлінно та плідно працює на посаді професора кафедри історіографії, джерелознавства та археології університету. Не зважаючи на свій вік, Борис Андрійович не припиняє своєї наукової діяльності (одна з останніх його праць – монографія про перші сторінки історії нашого міста). На сьогодні проф. Б.А. Шрамко є провідним скіфологом у світі.
Крім наукової, проф. Б.А. Шрамко веде значну педагогічну діяльність. Під його керівництвом захищено значну кількість кандидатських та докторських дисертацій. Борис Андрійович є відмінником освіти України.
Б.А. Шрамко створив відому в світі школу археологів. Протягом 50 років Борис Андрійович керував Сіверсько-Донецькою та Скіфо-Слов'янською археологічними експедиціями. За цей час він відкрив нову археологічну культуру (''бондаріхинську''), дослідив Донецьке, Люботинське, Більське городища та обгрунтував належність останнього до м. Гелона, яке згадував ще давньогрецький історик Геродот у V ст. до н.е. Завдяки розкопкам Б. А. Шрамка було уточнено вік міста Харкова (Донецьке городище, яке дослідники пов’язують із літописним містом Донцем (теперішній Харків). Це городище було заселено слов’янами не пізніше ніж у VIII ст. н.е.). фото Багато років він був членом Українського польового комітету (м. Київ), входив і входить до редколегій провідних наукових журналів. У своїх наукових дослідженнях проф. Шрамко широко застосовував математичні та природознавчі методи, результати яких використовуються під час викладання загальних та спеціальних курсів з питань археології. У січні 1996 р. його було обрано почесним професором Харківського національного університету ім. В.Н. Каразіна.
З Харковом Б.А. Шрамка пов’язують не лише наукова й педагогічна діяльність. У серпні 1943 року Борис Андрійович брав участь у боях за визволення міста й отримав важке поранення. За виявлені в боях мужність та героїзм, Б.А. Шрамка на фронті було нагороджено двома орденами ''Червоної Зірки'' (1943, 1945) та медаллю ''За бойові заслуги'' (1945).
Наукова діяльність Б.А. Шрамка також не залишилася непомітною. У 2001 р. йому присвоєно звання ''Заслужений діяч науки і техніки України'', у 2002 р. він був нагороджений орденом ''Богдана Хмельницького''. Колектив Східно-регіонального відділу Центру пам'яткознавства та Українського товариства охорони пам'яток історії і культури висунув кандидатуру Б.А. Шрамка на муніципальну премію 2002 р. в галузі краєзнавства ім. Д.І. Багалія. Вчений є членом Міжнародного комітету з вивчення стародавньої металургії заліза при ЮНЕСКО. Б.А. Шрамко отримав стипендію ім. В.Н. Каразіна Харківської облдержадміністрації, був переможцем обласного конкурсу ''Вища школа – кращі імена''.
Ім’я Б.А. Шрамка увійшло до енциклопедичних словників та довідників, воно згадується серед провідних вчених-археологів України у шкільних та вузівських підручниках.
Звання ''Почесний громадянин м. Харкова'' присвоєно у 2005 році.
Помер 8 липня 2012 р.

Матеріал підготовлено у 2005 році

Інші роки:

2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014
2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004
2003 2002 2001 2000 1999
до головної сторінки...