ХАРКІВЩИНА: WEB-проект Харківської обласної універсальної  наукової бібліотеки

Лупальцов Володимир Іванович

Звання «Почесний громадянин м. Харкова» присвоєно у 2016 році за професіоналізм, вагомий внесок у розвиток Харкова, що сприяло підвищенню його всеукраїнського та міжнародного іміджу.

Завідувач кафедри хірургії № 3 Харківського національного медичного університету
Народився 8 вересня 1939 р. у Харкові.
Під час війни його сім’я переїхала в с. Олексіївка Первомайського району Харківської області.
У 1957 р. з відзнакою закінчив десятирічку і пішов працювати на Харківський тракторний завод в чавуноливарний цех формувальником.
У 1958 р. вступив до Харківського медичного інституту (нині Харківський національний медичний університет [ХНМУ]). Брав активну участь в суспільному житті Інституту та в роботі Студентського наукового товариства. Після закінчення інституту (1964 р.) 3 роки працював хірургом Орільської дільничної лікарні (Лозівський район Харківської області).
У 1967 р. почав працювати у Харківському науково-дослідному інституті загальної та невідкладної хірургії і навчався в аспірантурі під керівництвом професора О.О.Шалімова.
У 1970 р. – успішно захистив кандидатську дисертацію.
З 1970 по 1976 рр. В.І.Лупальцов працював асистентом кафедри госпітальної хірургії Харківського медичного інституту. За цей період під керівництвом хірургів-новаторів О.О.Шалімова і В.Т.Зайцева він освоїв різні методи оперативних втручань.
У 1976 р. був обраний доцентом кафедри госпітальної хірургії. Успішно проводив лікувально-консультативну роботу у відділенні патології печінки і підшлункової залози Харківського інституту загальної та невідкладної хірургії.
У 1982 р. захистив докторську дисертацію.
У 1983 р. очолив кафедру хірургічних хвороб. Під керівництвом В.І.Лупальцова колектив кафедри хірургії № 3 ХНМУ розширив діапазон наукових проблем, піднявся на якісно-новий рівень процес викладання. Під час лекцій та практичних занять широко використовуються мультимедійні навчальні матеріали. На кафедрі функціонує та постійно поповнюється бібліотека навчальної, наукової та методичної літератури. Створено власний комп’ютерний клас із великою базою даних, де студенти проходять тестування за програмою «Крок-2», а інтерни – «Крок-3»; також застосовуються елементи дистанційного навчання. Важливе значення для ефективної навчально-виховної роботи мають, розроблені на кафедрі, методичні рекомендації з урахуванням майбутньої спеціалізації студентів. Кафедра плідно співпрацює з ДУ «Інститут терапії АМН України», ДУ «Інститут проблем кріобіології та кріомедицини НАН України» і ДУ «Інститут загальної та невідкладної хірургії», а також підтримує міжнародні наукові контакти.
У 1985 р. В.І.Лупальцову присвоєно вчене звання професор.
У 1989 р. він став лауреатом Державної премії УРСР у галузі науки і техніки.
У 1995 р. – удостоєний звання «Заслужений діяч науки і техніки України».
У 2001 р. – став академіком АН Вищої школи України.
У 2003 р. був обраний членом-кореспондентом НАМН України за спеціальністю хірургія.
У 2012 р. обраний почесним професором Тернопільського державного медичного університету.
В.І. Лупальцов – відомий хірург, який виховав не одне покоління лікарів і продовжує передавати свій досвід студентам.У науковому доробку вченого понад 600 наукових праць, у тому числі 9 монографій, під його керівництвом захищено 15 докторських і кандидатських дисертацій, на його рахунку 15 авторських свідоцтв и патентів.
Володимир Іванович Лупальцов висококваліфікований учений-хірург, який володіє технікою широкого діапазону оперативних втручань, екстреної і планової хірургії. Хороший організатор, створив відому в Україні школу хірургів з невідкладного стану органів червної порожнини. Його учні працюють у різних галузях медицини нашої держави і за її межами. Професор В.І.Лупальцов є визнаним авторитетом серед фахівців хірургів. Блискучий талант хірурга дав змогу професорові впровадити в клінічну практику нові методи лікування, ефективні нетрадиційні методи лікування хірургічних інфекцій і гнійних ран, а також ряд засобів використання малоінвазивних втручань, органозберігаючих операцій. Він бере активну участь у роботі міжнародних і вітчизняних форумів хірургів, член правління Українського і Харківського обласного наукових товариств хірургів, дійсний член Асоціації хірургів ім. М.І.Пирогова та Міжнародної організації «Асоціація хірургів гепатологів». Член міжнародної Асоціації фондів Миру, голова Харківського обласного відділення Фонду Миру України, член редакційної ради журналу «Клінічна хірургія», «Харківська хірургічна школа», «Врачебная практика» та ін.
Нагороджений орденом Ярослава Мудрого, медаллю «За доблесну працю», орденом «За заслуги» III (1999) та II (2004) ступеня, Почесною грамотою Кабінету Міністрів України, золотою медаллю Міжнародного фонду Миру «За зміцнення миру», відзнакою Харківського міського голови «За старанність» на честь 350-річчя заснування Харкова, двічі лауреат академічного рейтингу «Золота фортуна» (2000–2001) із врученням ордена «За трудові досягнення» IV ступеня. У 2008 р. Американський Біографічний Інститут нагородив В.І.Лупальцова відзнакою «За життєві досягнення в хірургії» і обрав «Людиною року», за значні професійні досягнення та вагомий внесок у суспільство включений до «Міжнародного каталогу провідних лідерів світу» (США, 2010).
Почесний громадянин м. Первомайськ Харківської області (2004).
6 липня 2016 р. рішенням VII сесії Харківської міської ради 7-го скликання присвоєно звання «Почесний громадянин міста Харкова» за професіоналізм, вагомий внесок у розвиток Харкова, що сприяло підвищенню його всеукраїнського та міжнародного іміджу. Вшанування нових почесних громадян міста відбулося 23 серпня в Харківському національному академічному театрі опери та балету ім. М.Лисенка.

Матеріал підготовлено у 2016 році

Інші роки:

2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014
2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004
2003 2002 2001 2000 1999
до головної сторінки...