ХАРКІВЩИНА: WEB-проект Харківської обласної універсальної  наукової бібліотеки

Велигоцький Микола Миколайович

Звання «Почесний громадянин м. Харкова» присвоєно у 2018 році за професіоналізм, вагомий внесок у розвиток Харкова, що сприяло підвищенню його всеукраїнського та міжнародного іміджу.

Завідувач кафедри торакоабдомінальної хірургії
Харківської медичної академії післядипломної освіти,
керівник Харківського клінічного центру торакоабдомінальної хірургії
Народився 30 квітня 1940 р. у Конотопі Сумської області.
Закінчив середню школу із золотою медаллю.
У 1963 р. з відзнакою закінчив Харківський медичний інститут ([ХМІ], нині Харківський національний медичний університет [ХНМУ]). Ще в студентські роки він активно працював у секції на кафедрі оперативної хірургії й топографічної анатомії під керівництвом професора Г.І.Пейсаховича.
Під час служби у лавах Радянської армії працював хірургом-ординатором у військовому шпиталі.
У 1965 р. повернувся до рідного інституту асистентом на кафедру.
У 1970 р. захистив кандидатську дисертацію.
Одночасно з роботою на кафедрі у ХМІ, працював в 11-й міській лікарні (на той час була базою кафедри травматології-ортопедії та військово-польової хірургії) черговим хірургом, потім старшим хірургом та консультантом; викладачем курсу військово-польової хірургії.
У 1976 р. перейшов до Інституту загальної та невідкладної хірургії (на запрошення директора, професора В.Т.Зайцева) завідувачем відділу невідкладної хірургії і кровотеч.
У 1980 р. М.М.Велигоцький займає посаду директора з лікувальної роботи Інституту загальної та невідкладної хірургії.
У 1985 р. успішно захистив докторську дисертацію. Розроблені ним методи лікування та оперативного хірургічного втручання були впроваджені у багатьох областях України під час виконання показових операцій.
З 1987 р. працює у Харківській медичній академії післядипломної освіти [ХМАПО].
У 1988 р. професор М.М.Велигоцький очолив кафедру торакоабдомінальної хірургії ХМАПО. Під керівництвом М.М.Велигоцького на кафедрі удосконалюються методики оперативного втручання, розробляються питання хірургічної тактики при торакоабдомінальній травмі, органозберігаючі методи в хірургії. Він одним з перших в Україні запровадив сучасні ендоскопічні та відеолапароскопічні методики в хірургії. Завдяки його активній діяльності на кафедрі була встановлена телекомунікаційна система, яка дозволяє вести пряму трансляцію з операційної в навчальні кімнати та проводити дистанційне навчання лікарів під час виїзних циклів в інших містах України. На базі кафедри відкриті міський Центр торакоабдомінальної хірургії та Пульмонологічний центр хірургічного профілю. Кафедрою регулярно проводяться науково-практичні конференції і майстер-класи з актуальних питань торакоабдомінальної хірургії. Організована асоціація торакальних хірургів Харківської області.
У 1990 р. за розробку і широке впровадження нових методик у практичну охорону здоров’я М.М.Велигоцькому була присуджена Державна премія УРСР у галузі науки і техніки.
У 1998 р. – удостоєний почесного звання «Заслужений діяч науки і техніки України». Обраний дійсним членом Української академії наук національного прогресу й Інженерної академії України.
У Харкові вже багато років функціонує, заснований професором Велигоцьким, Клінічний центр торакоабдомінальної хірургії (до 2012 р. – міський консультативно-діагностичний центр хірургічної гастроентерології).
М.М.Велигоцький – висококваліфікований учений-хірург, який володіє технікою широкого діапазону для оперативного втручання, екстреної і планової хірургії, автор нових методик оперативного втручання, які успішно застосовуються в Україні та світі. Він виконав понад 20 тис. хірургічних операцій, підготував понад 5,6 тис. лікарів-хірургів. Його учні працюють у різних галузях медицини нашої держави та за її межами. Він автор понад 500 наукових праць, 9 монографій, 53 авторських свідоцтв і патентів; керівник багатьох кандидатських і докторських дисертацій.
Професор М.М.Велигоцький – організатор трьох науково-практичних республіканських конференцій з міжнародною участю «Актуальні питання торакоабдомінальної хірургії», учасник і лектор Європейської школи торакальних хірургів. Він є визнаним авторитетом серед фахівців-хірургів та бере активну участь у роботі міжнародних конгресів хірургів у Швейцарії, Швеції, Туреччині, Португалії, Іспанії, Австрії, Франції, Данії, Італії, Чехії, Англії, Греції, а також у роботі більшості практичних конференцій, з’їздів і форумів хірургів СНД і України. Член Правління Всеукраїнського наукового товариства хірургів, член Європейського панкреатологічного клубу, а також трьох міжнародних товариств хірургів, член редколегій і редакційних рад п’яти наукових журналів, Почесний академік Таджицької Національної академії наук. Багато років він працював у Харківському науковому товаристві хірургів, тривалий час був його секретарем, а потім заступником голови.
Нагороджений орденами «За заслуги» ІІ (2010) і ІІІ (2006) ст., «За трудові досягнення» ІІІ ст. (2002), золотою медаллю ім. А.М.Підгорного Інженерної академії України «За видатний внесок у розвиток науки, техніки та інженерної справи» (2015), дипломом і медаллю О.?В.Вишневського, Почесним дипломом правління Українського наукового товариства хірургів, подякою Президента України, грамотами Міністра охорони здоров’я України, голови Харківської ОДА та міського голови Харкова. Лауреат міжнародного рейтингу-конкурсу «Золота фортуна» (2000).
19 червня 2018 р. рішенням ХХ сесії Харківської міської ради 7-го скликання присвоєно звання «Почесний громадянин міста Харкова» за професіоналізм, вагомий внесок у розвиток Харкова, що сприяло підвищенню його всеукраїнського та міжнародного іміджу. Вшанування нових почесних громадян міста відбулося 23 серпня у сесійній залі Харківської міськради.

Матеріал підготовлено у 2018 році

Інші роки:

2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014
2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004
2003 2002 2001 2000 1999
до головної сторінки...