ХАРКІВЩИНА: WEB-проект Харківської обласної універсальної  наукової бібліотеки

Литвиненко Леонід Миколайович

Звання «Почесний громадянин Харківської області» присвоєно у 2013 році за вагомий внесок у розвиток Харківської області, піднесення її авторитету як на державному, так і міжнародному рівнях та на знак великої поваги.

Директор Радіоастрономічного інституту НАН України. Почесний працівник космічної галузі України
Народився 7 травня 1938 р. у Харкові.
У 1959 р. – закінчив Харківський державний університет ім. О.М.Горького (зараз – Харківський національний університет ім. В.Н.Каразіна) за фахом “Радіофізика та електроніка”.
Упродовж 1959–1966 рр. працював інженером, керівником групи, начальником лабораторії в КБ “Електроприлад” (м. Харків).
У 1965 р. без відриву від виробництва закінчив аспірантуру і захистив кандидатську дисертацію.
У 1966–1969 рр. працював у Харківському інституті радіоелектроніки (зараз – Харківський національний університет радіоелектроніки) на викладацькій роботі.
Уся подальша наукова і трудова діяльність Л.М.Литвиненка пов’язана з Національною академією наук України:
У 1969 р. він був запрошений на посаду завідувача відділу обчислювальної математики Інституту радіофізики і електроніки АН УРСР.
У 1972 р. – захистив докторську дисертацію.
У 1973 р. його призначено заступником директора з наукової роботи Інституту радіофізики і електроніки АН УРСР.
У 1980-ті рр. з його ініціативи та за активної підтримки академіка НАН України С.Я.Брауде було створено Відділення радіоастрономії Інституту радіофізики і електроніки АН УРСР. З 1985 р. – Радіоастрономічний інститут (м. Харків) з найбільшим у світі декаметровим радіотелескопом УТР-2 (с. Гракове, Чугуївський район Харківської області), який Л.М.Литвиненко очолює від дня заснування й дотепер. У подальшому під керівництвом Леоніда Миколайовича програму української низькочастотної радіоастрономії шляхом введення в дію обсерваторій у Змійові (Харківська область), Одесі, Полтаві та Львові було розвинуто до масштабу системи інтерферометрів УРАН-1, -2, -3 з багатокілометровими базами, часовою синхронізацією спостережень та кваліфікованими колективами вчених-дослідників та інженерів. В результаті система радіоінтерферометрів УРАН з радіотелескопом УТР-2 стала найдосконалішим декаметровим інструментом у світі, його інформативність (смуга аналізу, кількість каналів, роздільна здатність, динамічний діапазон) зросла у тисячі разів, що дозволило Україні зайняти провідне місце у галузі низькочастотної радіоастрономії . Радіотелескоп УТР-2 разом з системою УРАН включено до Державного реєстру об’єктів науки, що становлять надбання країни.
У 1982 р. його обрано членом-кореспондентом, а в 1992 р. – академіком Національної академії наук України.
У 1987 р. Л.М.Литвиненко був удостоєний Державної премії УРСР у галузі науки і техніки (за розробку радіофізичних основ і створення радіоелектронних систем).
У 1997 р. удостоєно звання “Заслужений діяч науки і техніки України”.
У 2002 р. – заслужений професор Харківського національного університету ім. В.Н.Каразіна.
У 2007 р. – за цикл робіт “Нові напрями радіоастрономічних досліджень” був удостоєний премії НАН України імені С.Я.Брауде.
Він автор близько 250 наукових праць, зокрема 6 монографій, має 12 авторських свідоцтв на виноходи, неодноразово виступав на міжнародних конференціях.
Велику увагу Л.М.Литвиненко приділяє вихованню наукової молоді. Багато років він читає лекції на радіофізичному факультеті Харківського національного університету ім. В.Н.Каразіна, під його керівництвом захищено більше як 20 докторських і кандидатських дисертацій.
Масштабна сфера науково-організаційної діяльності вченого. Він член Комітету з Державних премій України в галузі науки і техніки, бюро Наукової ради з космічних досліджень НАН України, бюро Відділення фізики і астрономії НАН України, Міжнародної астрономічної спілки, Європейської астрономічної спілки, почесний член Міжнародної спілки інженерів з електротехніки і електроніки (IEEE), голова експертної ради ВАК у галузі астрономії, засновник Національної Української радіоспілки (URSI), був членом Головної ради ВАК України, головою Наукової ради НАН України з проблеми “Астрономія”. Засновник і головний редактор наукового журналу “Радиофизика и радиоастрономия”, член редколегій часописів “Космічна наука і технологія” та “Український антарктичний журнал”, міжвідомчого науково-технічного збірника “Радиотехника” та редакційної ради науково-популярного журналу “Universitates”.
Нагороджений орденами “Знак Пошани” (1986 р.), “За заслуги” III ступеня (2008), Нагородою МОН України “За наукові досягнення” (2008 р.). За результатами загальнонаціональної програми “Людина року-2006” визнано лауреатом у номінації “Вчений року”. За рішенням Міжнародної астрономічної спілки у 2006 р. малій планеті 2000NА25 присвоєно ім’я “Литвиненко”.
20 червня 2013 р. рішенням ХХII сесії Харківської облради присвоєно звання “Почесний громадянин Харківської області” за вагомий внесок у розвиток Харківської області, піднесення її авторитету як на державному, так і на міжнародному рівнях та на знак великої поваги. Церемонію вручення посвідчення і нагрудного знаку здійснено 20 вересня – на святкуванні Дня Харківської області.

Матеріал підготовлено у 2013 році

Інші роки:

2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013
2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006
до головної сторінки...