ХАРКІВЩИНА: WEB-проект Харківської обласної універсальної  наукової бібліотеки

Пономарьова Галина Федорівна

Звання «Почесний громадянин Харківської області» присвоєно у 2014 році за вагомий внесок у розвиток Харківської області, піднесення її авторитету як на державному, так і міжнародному рівнях та на знак великої поваги.

Ректор комунального закладу
“Харківська гуманітарно-педагогічна академія”
Народилася 1 квітня 1950 р. у селі Платава Конишевського району Курської обл. (Росія).
У 1972 р. закінчила Курський державний педагогічний інститут за спеціальністю “географія та біологія”.
Стаж роботи – 46 років. Працювала вчителем біології і географії, заступником директора, директором школи.
У1980–1992 рр. працювала заступником голови, головою виконкому Фрунзенської райради м. Харкова, заступником голови виконкому Харківської облради, начальником управління народної освіти Харківського облвиконкому.
У 1992–2004 рр. – директор Харківського педагогічного коледжу.
Г.Ф.Пономарьова зробила значний внесок в організацію діяльності коледжу. У цей період велику увагу стали приділяти науково-дослідній роботі. Зокрема був проведений експеримент по визначенню педагогічних умов формування екологічної культури студентів. Також особлива увага в коледжі приділяється студентам-сиротам: вони забезпечуються всім необхідним у період навчання, їм допомагають із житлом і працевлаштуванням по закінченні навчального закладу.
У 1997 р. Г.Ф.Пономарьова отримала ступень кандидата педагогічних наук, захистивши дисертацію, в основу якої були покладені висновки та результати проведеного в коледжі експерименту.
З 2004 р. – ректор Харківського гуманітарно-педагогічного інституту (нині Харківська гуманітарно-педагогічна академія).
В академії підготовка студентів здійснюється на п’яти факультетах: дошкільної й корекційної освіти, початкової освіти, іноземної філології й музичного мистецтва, педагогічної освіти, фізичного виховання по освітньо-кваліфікаційних рівнях бакалавра, фахівця та магістра, по 8 спеціальностях і 15 спеціалізаціях. У 2013 році відбувся перший випуск фахівців з освітньо-кваліфікаційного рівня магістра по спеціальностях “Початкова освіта” та “Інформатика”. Г.Ф.Пономарьова неодноразово нагороджувалась почесними грамотами Міністерства освіти України за внесок у розвиток національної освіти та впровадження сучасних форм навчання й виховання молоді.
Професор, академік Міжнародної академії наук педагогічної освіти, Національної академії з проблем людини.
Член Ради ректорів вузів III–IV рівнів акредитації Харківської області. Заслужений працівник народної освіти України.
Автор декількох монографій, 36 навчально-методичних видань, більш 100 наукових публікацій.
Нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ і ІІ ступенів, медаллю “Ветеран праці”, нагрудними знаками “Відмінник народної освіти УРСР”, “А.С.Макаренко”, Почесною грамотою Верховної Ради, почесною нагородою “Зірка пошани” III ступеня Міжнародної іміджевої програми “Лідери XXI століття”, Почесними грамотами Міністерства освіти і науки України, Харківської облдержадміністрації і Харківської облради. Лауреат конкурсу “Ділова жінка України”, Всеукраїнської програми “Лідери регіонів” (2002), лауреат регіонального рейтингу “Харків’янин року” (2009), кавалер ордену Патріот Вітчизни. Двічі лауреат конкурсу “Ділова людина України”, відзначена срібним дипломом із присвоєнням почесного звання “Зразок професіоналізму” у рамках презентаційно-рейтингової програми “Золоті Руки Країни”.
25 вересня 2014 р. рішенням XXX сесії Харківської обласної ради присвоєно звання “Почесний громадянин Харківської області” за вагомий внесок у розвиток Харківської області, піднесення її авторитету як на державному, так і міжнародному рівнях та на знак великої поваги.

Матеріал підготовлено у 2014 році

Інші роки:

2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013
2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006
до головної сторінки...