ХАРКІВЩИНА: WEB-проект Харківської обласної універсальної  наукової бібліотеки

Гречаніна Олена Яківна

Звання «Почесний громадянин Харківської області» присвоєно у 2016 році за вагомий внесок у розвиток Харківської області, піднесення її авторитету як на державному, так і міжнародному рівнях та на знак великої поваги.

Генеральний директор Комунального закладу охорони здоров’я «Харківський міжобласний спеціалізований медико-генетичний центр»,
професор кафедри медичної генетики Харківського державного медичного університету.
Народилася 29 листопада 1935 р. у Харкові.
У 1959 р. закінчила лікувальний факультет Харківського медичного інституту (з 1994 р. – Харківський державний медичний університет [ХДМУ], з 2007 р. – Харківський національний медичний університет [ХНМУ]).
У 1959–1962 рр. – лікар-акушер-гінеколог Сєвєродонецького медичного об’єднання.
У 1962–1965 рр. навчалася в аспірантурі на кафедрі акушерства та гінекології, одержала другу медичну освіту за спеціальністю «клінічна генетика»; одночасно була асистентом на кафедрі акушерства і гінекології Харківського медичного інституту.
У 1965 р. – під керівництвом О.Я.Гречаніної було відкрито одну з перших в Україні лабораторію медичної генетики (яка у 1984 р. стала медико-генетичним центром); організовано кафедру клінічної генетики.
У 1984–1989 рр. вона очолювала медико-генетичну консультацію обласної клінічної лікарні.
У 1991 р. захистила докторську дисертацію й одержала у 1992 р. наукове звання професора.
З 1992 р. – академік Української екологічної академії наук.
У 1989–2000 рр. – О.Я.Гречаніна завідувала кафедрою медичної генетики та ультразвукової діагностики Харківської медичної академії післядипломної освіти (ХМАПО). Кафедра однією з перших започаткувала виїзні цикли лекцій для удосконалювання лікарів і підготувала більш ніж 3 тисячі лікарів для Криму, Одеси, Івано-Франківська, Тернополя, Чернівців, Донецька, Дніпропетровська, Луцька. Одночасно О.Я.Гречаніна була проректором з навчальної роботи ХМАПО. Вона розробила і впровадила нову систему дворічної післядипломної освіти.
У 1997 р. стала лауреатом Державної премії України в галузі науки и техніки.
З 2000 р. О.Я.Гречаніна очолює кафедру медичної генетики ХДМУ, генеральний директор Харківського спеціалізованого медико-генетичного центру (у 2000 р. Центр став самостійним державним закладом – його затверджено як комунальний заклад – унікальне науково-навчально-лікувальне об’єднання «Генетика», що включає в себе кафедру медичної генетики й Український інститут клінічної генетики ХДМУ, кілька асоціацій, в тому числі міжнародна (Американсько-Датсько-Українська); у його складі 12 відділень.
Уся багаторічна діяльність професора О.Я.Гречаніної присвячена боротьбі за здоров’я вагітної жінки та ще ненародженої дитини, профілактиці вродженої та спадкової патології. Вона вперше розробила і втілила в життя програму неонатального скринінгу, допологове виховання дитини, діагностику гамартрозів, мітохондріальних та гетерохроматинових хвороб; систему первинної профілактики генетичних дефектів – преконцепційну профілактику; розробила систему діагностики природжених вад розвитку ще до народження дитини; розробила і втілила в життя напрями інтеграції медицини і генетики, оцінку плоду як частини родини; під її керівництвом заснована Харківська школа клінічних генетиків, яка відома в Україні та за її межами.
У 2003 р. вона обрана членом-кореспондентом Академії медичних наук України.
У 2006 р. – почесний професор Харківського державного медичного університету.
У 2006 р. О.Я.Гречаніній присуджено почесне звання «Заслужений діяч науки і техніки України».
Під керівництвом професора О.Я.Гречаніної захищено 24 кандидатські та 3 докторські дисертації. Вона є автором 417 наукових праць, 5 монографій, 28 методичних рекомендацій.
Приймала участь у міжнародних конгресах (Японія, США, Голландія, Великобританія, Болгарія, Аргентина, Литва).
Професор О.Я.Гречаніна є головою правління Національного фонду соціального захисту матерів та дітей «Україна – дітям Харківщини»; президентом Харківської регіональної громадської Асоціації фахівців-генетиків та родин дітей, хворих на фенілкетонурію; президентом Харківської міської асоціації лікарів ультразвукової діагностики в перинаталогїї та гінекології; президентом Асоціації фахівців-генетиків та родин дітей, хворих на лізосомні хвороби накопичення, президентом Асоціації фахівців-генетиків та родин дітей, хворих на муковісцидоз.
Голова Наглядової Ради Харківського обласного благодійного Фонду «Майбутнім поколінням», член Американського Інституту «Ультразвук в медицині», головний редактор журналу «Ультразвукова перинатальна діагностика», член редакційних рад ряду фахових журналів.
З 2015 року – професор кафедри медичної генетики ХНМУ, директор Українського інституту клінічної генетики ХНМУ.
За особистий внесок у захист дитинства та материнства, благодійність і покликання до творення добра нагороджена орденом «Україна – дітям». Кавалер орденів «За трудові досягнення» ІV ступеня, «Княгині Ольги» ІІІ ступеня. Нагороджена медаллю Ради національної безпеки і оборони України, бронзовою медаллю «За достигнутые успехи в развитии народного хозяйства СССР», медаллю Української федерації учених «За вагомий внесок в розвиток вітчизняної науки» (2005 р.), відзнакою Харківської обласної державної адміністрації «Слобожанська слава», удостоєна звання «Харків’янин року» (2002–2006 рр.).
Почесний громадянин м. Харкова (2007 р.). Звання присуджено за особистий внесок в справу захисту дитинства і материнства, вагомий внесок у розвиток вітчизняної науки.
8 грудня 2016 р. рішенням VIII сесії Харківської обласної ради присвоєно звання «Почесний громадянин Харківської області» за вагомий внесок у розвиток Харківської області, піднесення її авторитету як на державному, так і міжнародному рівнях та на знак великої поваги. Церемонія нагородження відзнаками відбулася 9 грудня 2016 р. у Палаці студентів Національного юридичного університету ім. Я.Мудрого.

Матеріал підготовлено у 2016 році

Інші роки:

2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013
2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006
до головної сторінки...