ХАРКІВЩИНА: WEB-проект Харківської обласної універсальної  наукової бібліотеки

Бондаренко Богдан Вікторович

Звання «Почесний громадянин Харківської області» присвоєно у 2016 році за вагомий внесок у розвиток Харківської області, піднесення її авторитету як на державному, так і міжнародному рівнях та на знак великої поваги.

Спортсмен-інструктор штатної збірної команди України з легкої атлетики, заслужений майстер спорту України, бронзовий призер зі стрибків у висоту ХХХІ літніх Олімпійських ігор.
Народився 30 серпня 1989 р. у Харкові.
Тренуватися в легкій атлетиці Бондаренко почав у 13 років, а до цього займався народними танцями та підводним плаванням.
З 2004 по 2008 рр. навчався в Училищі олімпійського резерву Державного експериментального навчально-спортивного центру України з легкої атлетики (нині Харківський республіканський ліцей-інтернат спортивного профілю [ХРЛІСП]). Перший тренер у спортивному училищі – Євген Нікітін (зараз він працює в Ірані).
У 2006 р. Б.Бондаренко став бронзовим призером Чемпіонату світу серед юніорів (Пекін, Китай).
У 2008 р. – став переможцем на Молодіжному чемпіонаті світу (Бидгощ, Польща).
З 2008 р. і по теперішній час Богдан Вікторович Бондаренко входить до основного складу Школи вищої спортивної майстерності з легкої атлетики Харківської обласної ради.
У 2011 р. студент Харківської державної академії фізичної культури Б.Бондаренко виборов золоту медаль на чемпіонаті Європи серед молоді та став переможцем XXVI Всесвітньої літньої універсіади (Шеньчжень, Китай).
Богдан Бондаренко – член збірної команди України з легкої атлетики спеціалізується в стрибках у висоту. Він тренується в Харкові під керівництвом свого батька, заслуженого тренера України, заслуженого працівника фізичної культури і спорту України Бондаренка Віктора Васильовича. Виступає за «Динамо» Харків.
У 2012 р. брав участь в ХХХ літніх Олімпійських іграх (Лондон, Велика Британія, зайняв 7 місце).
У 2013 р. – переможець «Діамантової ліги» серед стрибунів у висоту (у «Діамантовій лізі» спортсмени змагаються в кожному виді програми 7 разів, набираючи очки в кожній зустрічі. Етапи проходять в різних містах/країнах. На етапі в Шанхаї Б.Бондаренко здобув срібло, переміг в Бірмінгемі, Лозанні, Лондоні та Цюриху. Більша кількість очків дозволила спортсмену перемогти та отримати діамант). Стрибок у Лозанні на 2,41 м став найкращим в кар’єрі спортсмена. Цим результатом Б.Бондаренко встановив новий національний рекорд України зі стрибків у висоту. Він покращив попереднє досягнення, що протрималось 28 років – з 1985 року.
Богдан Бондаренко став першим стрибуном у XXI столітті, який подолав 2,41 м (останній раз вище стрибав Х.Сотомайор в 1994 році). Вище Бондаренка за всю історію стрибали тільки рекордсмен світу Х.Сотомайор, екс-рекордсмен світу П.Шеберг і М.Баршім.
У цьому ж році він став переможцем командного чемпіонату Європи (Гейтшид, Велика Британія); а на щорічній церемонії нагородження European Atletics Awards Night – визнаний кращим легкоатлетом Європи в 2013 році.
На Чемпіонаті світу (Москва, Росія) взяв висоту 2,41 м, що стало найкращим результатом сезону 2013 року у світі. Уже в ранзі переможця тричі намагався побити світовий рекорд, який належить кубинському стрибуну Х.Сотомайору (1993 р., 2,45 м), але висота 2,46 м нашому чемпіонові не скорилася.
У 2014 р. Б.Бондаренко закінчив магістратуру Харківської державної академії фізичної культури.
У цьому ж році він переміг на етапі «Діамантової ліги» в Монако з результатом 2,40 м, встановивши рекорд цих змагань, а на етапі «Діамантової ліги» в Нью-Йорку – подолав планку на висоті 2,42 м, тим самим повторив рекорд Європи і встановив новий національний рекорд України (попереднє досягнення також належало Богданові – у 2013 р. на етапі «Діамантової ліги» в Лозанні).
На чемпіонаті Європи 2014 р. в Цюриху (Швейцарія) виборов золото та став переможцем Континентального кубка ІААФ (Марракеш, Марокко).
Європейська легкоатлетична асоціація визнала харків’янина Богдана Бондаренка кращим легкоатлетом Європи в червні 2014 року.
У 2015 р. спортсмен взяв срібло у Чемпіонаті світу в Пекіні (Китай), та
здобув срібну нагороду на останньому етапі Діамантової ліги в Цюриху (Швейцарія).
15 жовтня 2015 р. під час ХХХ Генеральної асамблеї Національного олімпійського комітету України, Богдану і Віктору Бондаренкам вручили нагороди кращих спортсмена та тренера за версією НОК України.
Спортивний сезон 2016 року Б.Бондаренко розпочав перемогами на етапах «Діамантової ліги» у Шанхаї (Китай), Рабаті (Марокко) та Римі (Італія).
Став бронзовим призером ХХХІ Олімпійських ігор 2016 року (Ріо-де-Жанейро, Бразилія) і завоював єдину медаль для України серед усіх легкоатлетів.
Третій рік поспіль Федерація легкої атлетики України (ФЛАУ) визнала Богдана Бондаренка «найкращим легкоатлетом року».
Департамент у справах молоді та спорту Харківської облдержадміністрації та виконком Федерації легкої атлетики Харківської області за підсумками результатів виступів у міжнародних змаганнях обрали бронзового призера XXXI Літніх Олімпійських ігор в стрибках у висоту, заслуженого майстра спорту України, двократного рекордсмена України Богдана Бондаренка «найкращим легкоатлетом року» другий рік поспіль.
Нагороджений орденами «За заслуги» ІІІ ступеня (2013), «За заслуги» ІІ ступеня (2016) та вищою нагородою регіону «Слобожанська слава» (2013).
8 грудня 2016 р. рішенням VIII сесії Харківської обласної ради присвоєно звання «Почесний громадянин Харківської області» за вагомий внесок у розвиток Харківської області, піднесення її авторитету як на державному, так і міжнародному рівнях та на знак великої поваги. Церемонія нагородження відзнаками відбулася 9 грудня 2016 р. у Палаці студентів Національного юридичного університету ім. Я.Мудрого.

Матеріал підготовлено у 2016 році

Інші роки:

2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013
2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006
до головної сторінки...