ХАРКІВЩИНА: WEB-проект Харківської обласної універсальної  наукової бібліотеки

Вахно Микола Іванович

Звання «Почесний громадянин Харківської області» присвоєно у 2018 році за вагомий внесок у розвиток Харківської області, піднесення її авторитету як на державному, так і міжнародному рівнях та на знак великої поваги.

Президент-голова правління ПАТ «Хартрон»,
заслужений машинобудівник України
Народився 29 січня 1950 р. у с. Андріївка Роменського району Сумської області.
У 1972 р. з відзнакою закінчив Харківський державний університет ім. М.Горького (нині Харківський національний університет ім. В.Каразіна) за спеціальністю «Математика, прикладна математика».
Уся трудова діяльність М.І.Вахна пов’язана з підприємством «Хартрон».
Почав працювати у конструкторському бюро електричного приладобудівництва, потім – інженером, начальником відділу.
З 1992 р. – заступник генерального директора з фінансово-економічної діяльності.
З березня 2002 р. – голова правління ВАТ «Хартрон».
З липня 2007 р. – голова Наглядової ради ЗАТ «Хартрон-Інкорпорейтед».
З червня 2011 р. – Президент-голова правління публічного акціонерного товариства «Хартрон».
Підприємство «Хартрон» було засновано в Харкові у 1959 р. як науково-виробниче об’єднання «Електроприлад». У колишньому СРСР підприємство (єдине в Україні) входило в трійку провідних підприємств, що створювали системи управління для ракетно-космічної техніки. Ракети-носії з системами управління розробки «Хартрон» («Циклон», «Енергія» та ін.) вивели на орбіту близько 1000 космічних апаратів серії «Космос», «Цілина», «Океан», «Коронас», «Купон». Підприємство брало участь у створенні систем управління для модулів «Квант-1», «Квант-2», «Кристал», «Спектр», «Природа» космічного комплексу «Мир», системи автоматичного стикування для функціонально-вантажного блоку «Зоря» міжнародної космічної станції.
ПАТ «Хартрон» – це холдингова структура, до складу якої входять керуюча компанія (ПАТ «Хартрон») та 11 підприємств у формі ТОВ та ЗАТ, створених за участю керуючої компанії. Підприємства холдингу «Хартрон» розташовані у Харкові та Запоріжжі. Згодом з ряду основних підрозділів холдингу був утворений «Хартрон-Аркос», до якого перейшла уся основна тематика підприємства. «Хартрон» бере участь в українських, російських і міжнародних космічних проектах, створюючи нові і модифікуючи існуючі системи управління ракет-носіїв для забезпечення комерційних пусків (комплекси «Циклон-4», «Дніпро», «Рокот», «Стріла»).
М.І.Вахно – доцент, кандидат технічних наук, автор і співавтор більш ніж 20 наукових праць.
Заслужений машинобудівник України, лауреат конкурсу «Ділова людина України».
Нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ст. (2004), орденом князя Ярослава Мудрого V ст. (2009). За вагомий особистий внесок у розвиток промисловості регіону, багаторічну й сумлінну працю М.І.Вахно удостоєний Почесної відзнаки Харківської обласної ради «Слобожанська слава» (2010).
22 травня 2013 р. рішенням ХХІV сесії Харківської міськради присвоєно звання «Почесний громадянин міста Харкова» за професіоналізм, вагомий внесок у розвиток м. Харкова.
6 грудня 2018 р. рішенням ХVІІІ сесії Харківської обласної ради присвоєно звання «Почесний громадянин Харківської області» за вагомий внесок у розвиток Харківської області, піднесення її авторитету як на державному, так і міжнародному рівнях та на знак великої поваги.

Матеріал підготовлено у 2018 році

Інші роки:

2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013
2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006
до головної сторінки...