ХАРКІВЩИНА: WEB-проект Харківської обласної універсальної  наукової бібліотеки

Воловник Петро Володимирович

Звання «Почесний громадянин Харківської області» присвоєно у 2021 році (за результатами 2020 р.) за вагомий внесок у розвиток Харківської області, піднесення її авторитету як на державному, так і міжнародному рівнях та на знак великої поваги.

Голова правління Громадської організації «ЖЗЛ Харківщини»,
автор багатотомного видання серії «Современная ЖЗЛ Харьковщины»
Народився 11 серпня 1937 р. у Києві.
У 1944 р. сім’я переїхала до Харкова.
Закінчив Харківський технікум фізичної культури [ХТФК]та Харківський державний педагогічний інститут фізичного виховання [ХДПІФВ].
Працював викладачем у Харківському інституті залізничного транспорту (нині Український державний університет залізничного транспорту [УкрДУЗТ]).
У 1964 р. прийшов на посаду вчителя фізичного виховання у Харківську фізико-математичну школу № 27 (нині ліцей) і з перших днів роботи взявся за розробку спортивних снарядів. Через рік роботи в ліцеї Петро Воловник створив уже цілий комплекс спортивного обладнання: бруси-верстат на десять чоловік, турніки, пристосування для стрибків у висоту з розбігу, рукохід. Оптимізацію пройшли також універсальна яма для стрибків у довжину і баскетбольні майданчики. У 1970 р. Харківський фізико-математичний ліцей № 27 зайняв перше місце у Всесоюзному конкурсі на кращій спортивний шкільний майданчик. А вже в наступному році переміг у Всесоюзному конкурсі на краще нестандартне спортивне обладнання.
Розроблені ним унікальні спортивні майданчики були встановлені у 135 школах Харкова.
П.В.Воловник був ініціатором проведення змагань на приз клубу «Шкіряний м’яч», та проєкту «Старти надій».
Згодом працював інструктором-методистом ДЮСШ № 6, інспектором з фізичного виховання Харківського міського відділу народної освіти, тренером-методистом, тренером збірної Державного комітету спорту СРСР, генеральним директором НВО «Надія» Держкомосвіти СРСР, професором кафедри фізичного виховання та спорту Харківського національного університету міського господарства.
Відмінник фізичної культури СРСР, заслужений вчитель України.
Петро Володимирович Воловник автор серії книг «ЖЗЛ Харківщини», «Сучасна ЖЗЛ Харкова», «Сучасна ЖЗЛ України». Особливість видання полягає в тому, що героями стали унікальні особистості, причому не після смерті, як було прийнято в ЖЗЛ раніше, а ще за їхнього життя. Так у 2017 р. в Харкові вийшло 17-томне видання ЖЗЛ про 78 видатних харків’ян. Це були історії почесних громадян Харкова та Харківської області, Героїв України, Героїв Соціалістичної праці, Героїв Радянського Союзу. Його роботи видані 30-ти мільйонним тиражем.
Почесний член Національної спілки письменників України.
Заслужений професор Харківської національної академії міського господарства.
Нагороджений орденом «За заслуги» ІІІ ст. (2018), Золотою медаллю ВДНГ СРСР, знаками «Трудова доблесть» та «Слобожанська слава».
10 червня 2021 р. рішенням V сесії VIII скликання Харківської обласної ради присвоєно звання «Почесний громадянин Харківської області» (за результатами 2020 р.) за вагомий внесок у розвиток Харківської області, піднесення її авторитету як на державному, так і міжнародному рівнях та на знак великої поваги.

Матеріал підготовлено у 2021 році

Інші роки:

2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013
2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006
до головної сторінки...