ХАРКІВЩИНА: WEB-проект Харківської обласної універсальної  наукової бібліотеки

Тарадай Олександр Михайлович

Звання «Почесний громадянин Харківської області» присвоєно у 2021 році (за результатами 2020 р.) за вагомий внесок у розвиток Харківської області, піднесення її авторитету як на державному, так і міжнародному рівнях та на знак великої поваги.

Голова ради директорів міжгалузевої регіональної корпорації «Теплоенергія»
Народився 17 квітня 1940 р. у Харкові.
Після сьомого класу з відзнакою закінчив Харківський будівельний технікум (теплотехнік), потім Харківський інженерно-будівельний інститут (нині Харківський національний університет будівництва та архітектури [ХНУБА]); причому два курси цього вузу він відучився заочно під час проходження строкової служби в армії.
П’ятнадцять років працював у проєктному інституті «Харківпроєкт» (від техніка-конструктора до заступника головного інженера проєкту). У цей період Олександр Михайлович брав участь у проектуванні систем теплопостачання та вентиляції цілого ряду об’єктів, серед яких були нові мікрорайони Салтівки, Павлового Поля і Холодної Гори, Театр ляльок і театр ім. Т.Г.Шевченко, Інститут громадського харчування та Бібліотека ім. В.Г.Короленка, готель «Харків».
З 1974 р. працював у системі теплопостачання Харкова та Харківської області (начальником виробничої служби потім головним інженером).
З 1989 р. – генеральний директор Харківського обласного об’єднання теплових мереж «Харківтеплоенерго».
Займався налагодженням і подальшим забезпеченням роботи першого в Україні сміттєспалювального заводу, який з 1982 р. протягом 20 років переробляв близько половини всіх твердих побутових відходів міста (потім завод ліквідували).
О.Тарадай був активним учасником створення меморіалу «Дробицький Яр», присвяченого пам’яті жертв Голокосту у Харкові. Саме з його ініціативи в 1992 р. у складі «Харківтеплоенерго» була створена дирекція з будівництва меморіалу. Побудований меморіал серед подібних за своїм розмахом та архітектури третій у світі – перший в Єрусалимі (Ізраїль), другий в Майамі (США).
35 років поєднував свою основну виробничу діяльність в «Харківтеплоенерго» з викладацькою роботою у ХНУБА на кафедрі «теплогазопостачання, вентиляції та використання теплових вторинних енергоресурсів». Захистив кандидатську та докторську дисертації. Став доцентом. Потім університет став основним місцем праці – професор кафедри «Теплогазопостачання і вентиляції», член спеціалізованої Ученої ради.
За роки науково-педагогічної діяльності Олександр Михайлович опублікував три монографії та понад 60 наукових статей.
Депутат обласної ради трьох скликань (1990–2002 рр.) Два скликання був головою депутатської комісії з ЖКГ, будівництва та комунальної власності.
10 червня 2021 р. рішенням V сесії VIII скликання Харківської обласної ради присвоєно звання «Почесний громадянин Харківської області» (за результатами 2020 р.) за вагомий внесок у розвиток Харківської області, піднесення її авторитету як на державному, так і міжнародному рівнях та на знак великої поваги.

Матеріал підготовлено у 2021 році

Інші роки:

2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013
2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006
до головної сторінки...