ХАРКІВЩИНА: WEB-проект Харківської обласної універсальної  наукової бібліотеки

« Інформаційні видання

 

''Про святкування 350 – річчя Харкова''

Оглядова довідка [2004]

за матеріалами обласних та районних періодичних видань

Так вже склалося традиційно, що особливо хвилюючим і незабутнім приходить в наше життя серпень. Цього року він позначився рядом свят, які завдяки своїй значимості є невід'ємною частиною нашої загальної біографії – тринадцята річниця незалежності України, 350-річний ювілей Харкова, День визволення міста від німецько-фашистських загарбників. Усі ці свята переплелися воєдино для кожного харків'янина і стали не просто урочистими днями, але й віхою у повсякденному житті. День 23 серпня – особливо улюблений та шанований харків'янами - наше місто відзначило своє 350-річчя.

Цього року палітра святкових заходів була як ніколи різноплановою і різножанровою. З ініціативи організаторів ювілею, святкування розпочалося вже з 10 серпня: місто одягло святкові шати, урочистості проводились у трудових колективах та районних будинках культури. За п'ять днів з 15 по 20 серпня у Харкові було урочисто відкрито п'ять меморіальних дошок, покликаних увічнити пам'ять почесного громадянина міста А. Бездітка (вул. Гіршмана, 17), видатного етнографа М. Сумцова (вул. Університетська,13), уславленого художника С. Васильківського (вул. Раднаркомівська, 11), двох колишніх міських голів О. Погорєлка (вул.Чернишевська) та Є. Урюпіна (вул. Римарська,4).

Указами Президента України за значний внесок у соціально-економічний та культурний розвиток Харкова, вагомі досягнення у професійній діяльності, багаторічну сумлінну працю та з нагоди 350-річчя заснування міста Харкова державними нагородами України в i дзначено прац i вник i в п i дприємств, установ та орган i зац i й м i ста. Орденом "За заслуги" III ступеня нагороджено головного режисера-директора росiйського драматичного театру iм. О.С.Пушкiна О.С.Барсегяна, професора державного унiверситету мистецтв iм. I.Котляревського Т.Я.Веске. Почесне звання "Народний артист України» присвоєно ректору державного унiверситету мистецтв iм. I.П.Котляревського Т.Б.Вєркiнiй, "Заслужений дiяч мистецтв України" - генеральному директору, художньому керiвнику академiчного драматичного театру iм. Т.Г.Шевченка А.В.Жолдаку та художньому керiвнику, головному диригенту симфонiчного оркестру обласної фiлармонiї Ю.В.Янку; "Заслужений працiвник культури України "- директору мiського єврейського культурного центру "Єврейський дiм" I.Й.Чемеровськiй, "Заслужений артист України" присвоєно художньому керiвнику та головному режисеру молодiжного театру П.О.Бойку, "Заслужений художник України" - художнику-живописцю О.Л.Судакову.

За рiшенням Харкiвської мiськради почесними громадянами мiста стали ще п'ять наших землякiв: Сергiй Бершов, Георгiй Кирпа, Володимир Крайнєв, Василь Тацiй, Олександр Шпеєр. Тепер у нас - 28 почесних харкiв'ян.

У святкових заходах у Харкові брали участь більше 30 зарубіжних делегацій із 16 країн світу. Серед них було 10 офіційних делегацій із міст-побратимів Харкова, 6 делегацій із міст-партнерів і стільки ж делегацій, які представляли різні міжнародні організації і фонди. Крім того, на запрошення Харківського міського голови, приїхали його колеги із інших міст України – Донецька, Івано-Франківська, Феодосії, Сум, Алчевська, Житомира, Луганська, Миколаєва, Тернополя, Закарпатської, Полтавської, Дніпропетровської і інших областей.

Не обійшлося, зазвичай, і без подарунків. Міський голова Алчевська Микола Кириченко подарував харків'янам пам'ятник відомому меценату Олексію Алчевському, який прожив у Харкові практично все життя. Тепер на перехресті вулиць Чернишевського і Раднаркомівської знаходиться точна копія бюста, який стоїть на головній площі Алчевська. Мер Донецька Олександр Лук'яненко вручив “Пальму Мерцалова” – символ Донбасу, яку встановили біля нового культурно-освітнього центру Національної юридичної академії. А пам'ятним подарунком від київської делегації стала постать архистратига Михаїла, встановлена неподалік від оперного театру, у саду ім. Т.Г.Шевченка.

Власне урочистості з нагоди 350-річчя Харкова пройшли з 21 по 24 серпня.

Головною подією свята стало урочисте засідання, присвячене 350-річчю заснування Харкова, яке відбулося в академічному театрі опери та балету ім. М. Лисенка за участю Президента України, вручення нагород почесним громадянам міста і святковий концерт зірок української, російської та зарубіжної естради. Прозвучала прем'єра пісні “Ода Харкову” за участю симфонічного оркестру і хорів. Під час візиту до Харкова Президент України Л.Кучма відкрив Культурно-освітній центр Національної юридичної академії ім. Ярослава Мудрого, а також відвідав фотовиставку “Президент на Харківщині” та виставку робіт харківських живописців в холі ХАТОБу.

22 серпня головною вулицею міста пройшла грандіозна карнавальна хода – “Харкову – 350”. Передував їй парад ретро-та оригінальних автомобілів. Дев'ять костюмованих святкових колон із дев'яти районів міста розпочали рух від площі Конституції і через вулицю Сумську і площу Свободи дійшли до спуску Пассіонарії. Очолював ходу напівміфічний засновник міста - козак Харько. За ним пройшли у вигляді декорацій основні символи міста – стара фортеця Харкова, Держпром і тріумфальна арка. Супроводжували декорації актори у костюмах різних історичних епох. Серед учасників були представники усіх районів Харкова, “Королеви” міста різних років, представники модельних агенств, колективи художньої самодіяльності. Завершився день великою театралізованою виставою “З днем народження, рідне місто” і фестивалем феєрверків. Харків'яни і гості міста любувались 11-ма феєрверками. У цей день вони прогриміли практично у кожному із великих парків міста. Такий подарунок до 350-річчя подарували Харкову піротехніки із Києва, Дніпропетровська, Одеси, Луганська, Бєлгорода.

У рамках святкування з 21 по 24 серпня відбулись: концерт переможців всеукраїнських і міжнародних фестивалів естрадної пісні та провідних митців-артистів театрів і філармонії “Тобі, любий Харкове!”; відкриття V Міжнародного фестивалю героїчно-патріотичної пісні “Солдати миру ХХІ століття” у ККЗ “Україна” і його заключний гала-концерт на площі Свободи. У ЦКПтаВ ім. Горького пройшла святкова тематична програма “День народження”, у якій взяли участь зірки української естради, творчі колективи міста. Концерти естрадного оркестру ім. А.Слатіна і його солістів “М ы помним песни той войны ” та “Мелодії нашого серця” відбулись біля Дзеркального струменя. На різних концертних та спортивних майданчиках Харкова, у парках та скверах пройшли: літературне свято “Спочатку було слово”; концерт колективів народної творчості товариства “Спадщина” та національно-культурних товариств; спортивно-театралізовані вистави “Харків – ми, Харків – ти, Харків – я” та “Ювілейні ритми Харкова”; концерт переможців оглядів народної творчості “Харків – 350”, нагородження і концерт переможців Міжнародного дитячого фестивалю народного танцю “Зелен світ” та обласного фестивалю “Печенізьке коло”; концерти зірок української естради, творчих колективів та інші святкові заходи.

Для участі у святкуванні були запрошені відомі артисти Валерій Меладзе, Олег Газманов, Таїсія Повалій, Нані Брегвадзе, Ані Лорак, Віктор Павлік. Приїхали наші знамениті земляки Наталія Фатєєва, Євгенія Мірошниченко, Олексій Петренко, Людмила Гурченко, Олена Яковлєва.

У святкові дні було відкрито галерею “Культура та мистецтва Харкова”, музей-діораму “Пам'ять воїнам-інтернаціоналістам, які не повернулися з афганської війни”. У Художньому музеї розпочала роботу фотовиставка ”Харків. Люди. Місто. Час”, а в історичному музеї ще 20 серпня відкрилась постійна експозиція “Наш край в ІХ – Х V ІІІ віках”.

На початку проспекту Леніна постав монумент “Засновникам Харкова на честь 350-річчя міста”. За словами автора пам'ятника, скульптора Зураба Церетелі, “фігура козака, який гордо сидить на бойовому коні, символізує незалежність та силу українського народу”. Біля підніжжя пам'ятника козаку-засновнику міста у нержавіючій капсулі замуровано послання нащадкам. Відкрити капсулу харків'яни повинні на п'ятисотий ювілей міста у –2154-му році. У переддень святкування 350-річчя Харкова біля будинку облдержадміністрації було встановлено пам'ятник першому Харківському губернатору Євдокиму Щербініну. А у сквері біля психіатричної лікарні постав Олександр Невський, трьохметровий полководець у кованій кольчузі, зроблений з міді. Його автор – харківський скульптор Сейфаддін Гурбанов.

Харків – єдине місто в Україні, що удостоїлося вже двох почесних нагород Ради Європи. До цих пір заслуги харківських властей і харків'ян перед Євросозом були відзначені тільки дипломом Ради Європи. 22 серпня почесний член Парламентської Асамблеї Ради Європи пан Віктор Рюффі урочисто вручив Харкову найвищу нагороду від Європарламенту – Почесний Прапор – за визначний внесок до розповсюдження ідеї європейської єдності та розбудову європейської спільності.

На протязі усього 2004 року заклади культури та мистецтва Харківщини проводять заходи, присвячені 350-річному ювілею Харкова.

Свято відбулося. Місто дружби народів, місто-трудівник, місто науки і освіти, культури і спорту з гідністю і широким розмахом відзначило своє 350-річчя, яке надовго запам'ятається харків'янам і гостям міста.

 

Література:

  1. Будiвничому нашого краю // Слобiдський край.- 21 серпня.
  2. Все в гости к нам // Вечерний Харьков.- 8 июля.- (Харькову – 350).
  3. Зиненко Ю. Везде будет интересно // Вечерний Харьков.- 12 августа.- (Харькову – 350).
  4. Коротко // Вечерний Харьков.- 22 июля. – (Более 1 млн. грн. направлено из специального благотворительного фонда "Харьков - 350" на благоустройство территории и установку постамента под памятник основателю Харькова).
  5. Логвиненко Л. Засновникам вiд нащадкiв // Слобiдський край.- 26 серпня.
  6. Логвиненко Л. Харкiв оновлюється, набирає сил i мiцнiє // Слобiдський край.- 26 серпня.
  7. Перегон О. Наш город поздравляет Европа // Вечерний Харьков.- 26 августа.- (Харькову – 350).
  8. Ремизова О. Все флаги будут в гости к нам? // Время.- 17 августа.- (Регион: события и факты).
  9. Ремизова О. Гонки на кроватях // Время.- 17 августа.- (Регион: события и факты).
  10. Ремизова О. Полку почетных граждан прибыло // Время.- 19 августа.- (Харькову – 350).
  11. Ремизова О. Репетируем юбилей! // Время.- 17 июля.- (Харькову – 350).
  12. Свято, яке завжди з тобою // Слобiдський край.- 26 серпня .
  13. Тараненко М. Мiсту - пам'ятники, комунальникам - кредити // Слобiдський край.- 10 липня.- (Сесiя Харкiвської мiської ради).
  14. Тараненко М. Ювiлей - турбота спiльна // Слобiдський край.- 9 липня.- (Харкову – 350).

Заходи, присвячені 350-річчю Харкова, які проводились у закладах культури та мистецва протягом 2004 року.

(Анотований список літератури за матеріалами обласної та районної преси).

  1. Анничев А.Ой, ромалы! // Время.- 7 февраля.- (Арт-обзор: что было, есть и будет).
    6 лютого у Держпромi вiдкрилася виставка циганської культури, присвячена 350-рiччю Харкова.
  2. Боднар В.Бездорожье польского воображения // Вечерний Харьков.- 31 августа.- (Выставка).
    До 350-рiччя Харкова польськi фотомайстри iз мiста-побратима Познанi привезли масштабний проект "Бездорожье воображения", який експонується у мунiципальнiй галереї.
  3. Головко О.Юнi таланти нашого краю // Вiстi Дергачiвщини.- 5 червня.
    У ККЗ "Україна" вiдбулася святкова шоу-програма "Харкiв мiсто юностi, молодий завжди", присвячена 350-рiччю мiста. Цю програму пiдготував колектив театру танцю "Астер" обласного Палацу дитячої та юнацької творчостi.
  4. Дарунок рiдному мiсту // Слобiдський край.- 11 червня.- (Харкову – 350).
    4 червня у харкiвському Будинку архiтектора вiдкрилася виставка акварелей Бориса Кагана "Рiдний Харкiв та свiт навколо", присвячена 350-рiччю Харкова.
  5. Днiдуховного сходження // Слобiдський край.- 13 березня.- (До 350-рiччя Харкова).
    У рамках фестивалю "Салтiвська весна-2004" пройде VII фестиваль дитячої творчостi "Дух дихає, де хоче", присвячений 350-рiччю Харкова.
  6. Еременко Н.Осторожно: снимает Немцов // Событие.- 14-20 октября.
    О выставке фоторабот Е.Немцова "Моему городу - 350".
  7. Жикол О.Вклонiмося i мертвим, i живим // Трибуна трудящих (Харкiвський р-н).- 28 серпня.- (Вiчний вогонь пам'ятi).
    З нагоди Дня незалежностi України, 350-рiччя Харкова i 61-ї рiчницi визволення Яковлiвки вiд фашистських загарбникiв перед Меморiалом Слави пройшли урочистостi.
  8. Исправление ошибок прошлого // Слобода.- 5 октября.- (Харьков-350).
    В рамках программы мероприятий по подготовке и празднованию 350-летия Харькова ведутся работы по реставрации памятников выдающимся харьковчанам.
  9. Коротко //Вечерний Харьков.- 22 июля.
    В примiщеннi мiськвиконкому вiдкрито виставку сучасного живопису. На двух поверхах виставленi роботи студентiв Художнього училища, присвяченi 350-рiччю Харкова.
  10. Львов А.Харьковский пейзаж с ностальгией // Время.- 21 августа.- (В галерее "АВЭК").
    Експозицiя "Моє мiсто, знайоме до слiз...", приурочена до ювiлею Харкова, - це спiльний проект харкiвського благодiйного фонду "АВЕК" i Художнього музею. Її розмiщено у художнiй галереї "АВЕК".
  11. Мiсто щасливих сердець // Краєвид (Шевченкiвський р-н).- 22 травня.- (Вiдбулося).
    Учнi школи естетичного виховання пiдготували концерт у рамках обласного огляду початкових мистецьких закладiв "Надiя Слобожанщини", присвяченого 350-рiччю Харкова.
  12. Меліхов В. Поліна і патріарх (суб'єктивні замітки з однієї виставки) // Слоб. край.- 5 трав.
    350-річчю Харкова присвятила свою виставку “Слобожанські Афіни” Поліна Дзюбенко.
  13. Михайленко В. В об'єктивi - рiдне мiсто // Слобiдський край.- 5 травня .- (Харкову – 350).
    У художнiй галереї академiї дизайну та мистецтв вiдбулася виставка харкiвського фотохудожника Олега Мальованого, що складається iз серiї робiт пiд загальною назвою "350-рiччю Харкова присвячується".
  14. Михайленко В. Подарунок харкiв'янам // Слобiдський край.- 29 сiчня.
    У Харкiвськiй мiськiй художнiй галереї проходила виставка, присвячена новорiчним та рiздвяним святам. Вона розпочала новий виставковий рiк галереї, що буде наповнений яскравими проектами та програмами у зв'язку з 350-рiччям Харкова.
  15. Мухина В. Сила притяжения // Вечерний Харьков.- 12 августа.- (Выставка).
    Виставка фотографiй пiд назвою "Свiт очима Гризодубова" представлена у Меморiальному музеї-квартирi родини Гризодубових. Вона присвячена 350-рiччю Харкова i 120-рiччю вiд дня народження вiдомого харкiвського авiаконструктора, винахiдника i льотчика-самоучки Степана Гризодубова.
  16. Непран Н. Що ти знаєш про Харкiв? // Вiстi Барвiнкiвщини.- 1 травня.- (Iз життя бiблiотек).
    У центральнiй бiблiотецi можна ознайомитися з лiтературою про Харкiв, мiстом, яке святкуватиме 350-рiччя.
  17. Новини області // Промінь (Краснокутський р-н).- 17 лютого.
    12 лютого у великому залі ХНУ російське національно-культурне товариство Харківської області за підтримки відділу у справах національностей та міграції Харківської облдержадміністрації, народного депутата України В.І. Потапова і Генерального Консульства Російської Федерації провели святковий концерт, присвячений 350-річчю Харкова.
  18. О любвик родному городу // Слобода.- 26 октября.- (Творческий отчет).
    Близько 30 виконавцiв i художнiх колективiв Харкiвської областi брали участь у творчому звiтi майстрiв мистецтв, присвяченому 350-рiччю нашого мiста. Концерт "Харкiв - моя любов" проходив у Нацiональному палацi "Україна" у Києвi
  19. Осийчук М. Все о харьковском кино // Вечерний Харьков.- 21 августа.- (История).
    До 350-рiччя мiста харкiв'янин-кiнознавець Володимир Миславський видав фiльмобiографiчний довiдник "Харкiв i кiно", який охоплює бiльш нiж вiкову iсторiю харкiвського кiнематографа.
  20. Осийчук М. Лучше, чем в Голливуде // Вечерний Харьков.- 29 мая.- (Фестиваль).
    В перший понедiлок лiта у Харковi розпочинається I Мiжнародний фестиваль "Кiномагiя". Органiзатори присвятили його 350-рiччю мiста. Змагатися будуть дитячi кiностудiї, якi знiмають професiйне кiно.
  21. Осийчук М. Один "Кубок" и семьдесят кубков // Вечерний Харьков.- 22 апреля.- (Конкурс).
    Три днi у Харковi гостювали кращi майстри бального танцю з України i закордону. Вони брали участь у I мiжнародному фестивалi-конкурсi бального танцю "Кубок мiського голови". Масштабну акцiю було приурочено до 350-рiччя Харкова.
  22. Острогляд Т. Город, который есть // Слобода.- 5 октября.- (Выставки).
    1 жовтня у галереї "Маестро" вiдкрилася виставка фотохудожника Євгена Нємцова "Моєму мiсту - 350".
  23. Харкове, звідки ім'я твоє? // Слобідський край.- 22 квітня.
    14 квітня у приміщені Харківської обласної бібліотеки для дітей відбулася презентація нової книги І.Ю.Саратова “Харьков, откуда имя твое?”. Книга вийшла у серії, присвяченій 350-річчю Харкова.
  24. Холманская Л. Два города - две судьбы // Вечерний Харьков.- 12 февраля – (История).
    Спiвробiтники Центральної наукової бiблiотеки ХНУ iм. В.Каразiна пiдготували лiтературно-художню виставку "Першi столицi: два мiста - двi долi", присвячену 350-рiччю Харкова та 300-рiччю Санкт-Петербурга.
  25. Хомайко Ю. Святковий живопис Нiни Вербук // Слобiдський край.- 23 липня.- (До 350-рiччя Харкова).
    У Харкiвськiй мiськiй художнiй галереї iм. С. Василькiвського вiдкрито виставку Нiни Вербук "Вiд заходу до свiтанку", яку присвячено 350-рiччю Харкова.
  26. Чернета М. “За двома зайцями” на кону театру для дітей та юнацтва // Слоб. край.-8 квітня.
    Харківський театр для дітей і юнацтва до 350-річчя Харкова поставив комедію М. Старицького “За двома зайцями”, прем'єра якої відбулась 1 квітня.
  27. Чернова Н. Там, де цвiтуть каштани // Слобiдський край.- 22 травня.- (Свiт духовностi).
    На честь 350-рiччя заснування Харкова мiський театр народної музики України "Обереги" представив у Києвi, в Колоннiй залi iменi М.Лисенка Нацiональної фiлармонiї, свою програму "Роде наш красний!..".
  28. Яницький Б. Невдавана чистота i щирiсть // Слобiдський край.- 19 червня.- (Харкiв i харкiв'яни).
    Неформальне творче дитяче об'єднання на Нових будинках пiдготувало благодiйну виставку "Зв'язок часiв", яку має намiр запропонувати увазi харкiв'ян i гостей мiста до 350-рiччя Харкова.
  29. Ясинский В. Владимир Оглоблин: "Может, есть города красивее, но роднее мне города нет" // Время.- 3 июля.- (Харькову – 350).
    У серпнi у Художньому музеї вiдкриється виставка фотографiй "Харкiв. Люди, мiсто, час", присвячена 350-рiччю мiста. Автором проекта є вiдомий на Харкiвщинi фотохудожник Володимир Оглоблiн.

 

Матеріал підготувала: Казанцева Н.Ю. -
зав. сектором інформації з питань культури та мистецтва ХОУНБ.