ХАРКІВЩИНА: WEB-проект Харківської обласної універсальної  наукової бібліотеки

« Методичні матеріали

 

Від традицій до новацій

З досвіду роботи ЦБС області [2007]

Матеріали з досвіду краєзнавчої роботи Барвінківської ЦБС

Повага до історії України, гордість за рідний край, за відомих земляків – основа патріотичного виховання читачів бібліотек. Проте, як зазначив видатний український поет Максим Рильський, - «мало любити свій край, його треба ще і знати». Саме тому бібліотеки повинні допомогати читачам розширювати знання про історію, культуру, екологію рідного краю, його видатних людей.

Виховання патріотизму, любові до рідної мови, поваги до культурного надбання минулих поколінь нерозривно пов'язане з вивченням історії рідного краю. Тому у формуванні духовної культури і національної самосвідомості значне місце займає популяризація краєзнавчих знань.

Інформаційний випуск “Від традицій до новацій” присвячений досвіду краєзнавчої роботи бібліотек Барвінківського району . Поданий матеріал стане у нагоді бібліотекарям від центральної бібліотеки - до сільської.

 

"ЛЮБИ І ЗНАЙ СВІЙ РІДНИЙ КРАЙ" ( бліц-вікторина)

"Бережи своє рідне, бережи, щоб не вина роджуватися,щоб не забути народу, з якого ти вийшов. Бережіть свою віру, звичаї, свою мову, і тим збережете національну істоту свою."
Іван Огієнко.

Барвінкове - це чар ів ний край з буйними лісами й квітучими полонинами, таємничими стежками. Це особлива земля, де живуть майстри вишивки, різьбярства. Із покоління в покоління тут передаються багатющі фольклорні скарби - казки, пісні, зберігаються народні звича ї та обряди, у яких відзеркалюється душа людей, їхній характер, історія.

  1. В якому році було засновано наше місто ?(1653 р)
  2. Як називалося Барвінкове у давнину? (Барвінкова Стінка)
  3. В якому році і ким був побудований завод «Луч» (1910 р. німецькою компанією «Классен, Ферезе і Дік» )
  4. В якому році Барвінкове отримує офіційний статус міста? (1938)
  5. Коли було визволено Барвінкове від ні мецько-фашистських зarарбник ів ? (Вересень 1943 р.)
  6. Назвіть прізвищ а Героїв Радянського Союзу жителів нашого міста і району? (Воло шин М.Ф. , Кулик М.Г., Гаврилов А.П., А.П . Гергель., М.І. Перевізний, О.Ф. Орел., І.П. Петренко.)
  7. в якому році і на які ко шт и була збудована Успенська церква? (1884 р.)
  8. Коли розпочала свою діяльність районна лікарня? (1923 р)
  9. В якому році відкрилось комерційне yчил ищ е? (1909 р.)
  10. Я ких письменників - земляків ви знаєте? (В. С .Александров, Г.П .Данилевський , М.Б. Герсованов)
  11. Чиї імена носять вулиці нашого міста? Що ви про них знаєте? (Щорса, Скрипника, Штирова, Зорге, Куйбишева, Леніна , Карпенка)
  12. Хто така М .Д. Раєвська-Івановаі де народилася? (Художниця, педагог, с. Гаврилівна)
  13. Хто такий Іван Барвінок? (Козацький ат аман, який оселився з 12 козаками та заснували наше місто)
  14. Коли було відкр ит о пам'ятник Івану Барвінку? (1993 р.)
  15. В якому році була заснована Центpальна районна бібліотека? (1898р)
  16. Яких самодіяльниx поетів Барвінківщини ви знаєте? (Ю.Ситник, М.Зелений, А.Денисенко., В.Мандрика, З. Козлова, А.Шостко)
  17. Назвіть найбільш відомі самодіяльні колективи нашого району? («Ветеран» , « Пролісок» , «Любисток» , «Тещі та свекрухи»)
  18. Як називалася наша місцева газета? В якому році вийшов її перший номер? («Правда Барвінківщини» , 1931 р.)
  19. Коли було відкрито пам'ятник Чорнобильцям? (2004 р.)
  20. В якому році було засновано З0Ш № 1 (1899-1990р.р.)

Хто набрав на й більшу кількість балів за правильні відповіді отримує подарунок з книжково ї виставки « Вибери собі подарунок» .

 

"По стежках Барвінка, і далі ..." турнір знавців рідного краю

"Рідну країну треба не тільки любити,
Її треба знати. "
М.Рильський

В турнірі приймають участь дві команди, які одержують завдання по кожному туру. При підготовці можна використовувати довідкову літературу, карту району.

Мета: перевірити знання учнів з історії рідного краю, обізнаність з культурним життям Барвінківщини; та виховувати любов до землі, де народилися і живемо.

(Пісня про Барвінкове)

Бібліотекар:

В тройзіллі наче скупане,
У дивосвіт залюблене
Дощами влите інколи,
Серед степів - Барвінкове.

Нуртує місто працею
І гомоном людей,
Співає у акаціях
Над Торцем соловей.

Любі друзі! Сьогодні ми вирушимо з вами в подорож по Барвінковому і трохи далі, по району та області, бо саме наш край дивує своєю красою, історією і сьогоденням.
Тож перший наш конкурс назвемо «Знавці географії»

       Питання до першої команди:

  • Звідки походить назва нашого міста?
  • Чому так названі частини міста: Пристін, Кут, Западня?
  • Яка річка протікає через наше місто?
  • Чому найвища точка міста називається Чумацькою горою?
  • Що було причиною перетворення в ХІІ ст. території теперішньої Харківської області в Дике поле?
  • Які російські поселення виникли в результаті населення "руських" з півночі на територію Харківської області у ХVІІІ столітті?
  • Коли була споруджена 1 яку назву мала перша цегляна будова м. Харкова , що входила в систему оборонних УКРІплень міста і збереглася до цього часу?

      Питання до другої команди:

  • Звідки пішла назва" Слобідська Україна"?
  • Назвіть районні центри Харківської області.
  • Яку назву має перший письмовий документ про місто Харків?

Бібліотекар: Харківщина завжди була важливим центром розвитку української культури, а її літературна карта рясніє іменами відомих митців слова.
Наступний конкурс "Знавці літератури"

       Питання до першої команди:

  • Що пов'язуєз нашим краєм ім'я Леоніда Горлача? (народився у м. Барвінковому)
  • Кому належить псевдонім М.Хвильовий?
  • Назвіть автора творів «Конотопська відьма», «Шельменко-денщик», «Сватання на Гончарівці».

       Питання до другої команди:

  • В якій визначній літературній, пам' ятці епохи Київської Русі згадується р. Сіверський Дінець?
  • Кому належить псевдонім Г. Квітка – Основ'яненко? Чому?
  • Назвіть автора цих творів:" Шматок пирога"," Щасливий день суворовця Криничного"," Господарі охотським гір".

       Змагання капітанів

  • Назвіть пам'ятники, які споруджені у нашому місті Барвінковому.
  • Скільки пам'ятників воїнам - визволителям збудовано у нашому районі?
  • Чим знамените село Гаврилівна?
  • Назвіть 7 чудес міста Харкова.

Бібліотекар: Із глибини віків дійшли до нас фрагменти тієї природи , яка колись оточувала наших предків. Це своєрідні пам' ятники природи. Знайомство з ними дає змогу краще пізнавати свій край, зрозуміти географічні умови тієї чи іншої місцевості. А чи зможете ви назвати хоча б деякі з них? (називають)

Підсумки гри. Визначення переможців.

 

Тут все священне, все твоє, бо зветься просто рiдним краєм", Усний журнал для учнiв 8-9 класiв

Мета: ознайомити учнiв з iсторичними сторiнками Харкiвщини; поширити знання про видатних людей краю; виховувати любов до Батькiвщини та почуття гордостi за досягнення краю та його людей.

Обладнання: макети герба Харкiвщини та Барвiнкового, грамзаписи пiсень, фотовиставка «Ними пишається наш край» та виставка лiтератури «Лiтературна Харкiвщина»

"Пiзнай свiй край, ... себе, свiй рiд, свiй народ, свою землю, i ти пiзнаєш свiй шлях у життi. "
Г.С Сковорода.

"Хай вiльно проживають в Укpaїнi вci нацiї, хай усяка живе по-своєму .. , бо нацiональний грунт потрiбен для кожної, А українська культура нехай шириться помiж українцями і хай про її поширення турбуються i пiклуються дiти України - yci, хто любить свiй народ i бажає йому добра. "
Д. Багалiй

( Звучить пiсня про Xapкiв)

Бiблiотекар: (на фонi мелодi ї )

Рiдний край - це таке мicце на Землi де народилася людина, де вона мешкає, навчається, працює. Наш рiдний край - це Харкiвщина. Вона - одна з найбiльших i надзвичайно красивих областей України. На Харкiвщинi багато лiсiв i степiв, озер i рiчок, чудових краєвидiв та iсторичних. пам'яток. Це промисловий, транспортний, науковий, освiтнiй, культурний центр України.

Та найбiльша гордiсть i краса нашого краю - люди. Нашi земляки, що народилися i працювали на Харкiвщинi, уславили цей край. Їхні імена вiдомi далеко за межами держави, вони увiчненi в назвах селищ, майданiв, вулиць.

Чи подорожували ви коли-небудь Харкiвською областю? Пропоную вам ознайомитися з нею ближче. Гортаючи сторiнки усного журналу "Тут все священне, все твоє, бо зветься просто рiдним краєм", ви дiзнаєтесь про землю, на якiй живете. І так перша cтopiнкa нашого журналу iсторична.

(Звучить мелодiя)

 

I сторінка «Iсторiя славна у краю мого… »

1 учень:

Icторії ж бо пишуть на столi,
Ми ж пишем кров'ю на своїй землi.
Ми пишем плугом, шаблею, мечем,
Пiснями i невiльницьким плачем.

2 учень: Дуже давно з'явилися в нашому краї стоянки первiсних людей. Тут вони жили в пошуках дичини та риби. Минуло багато часу, перш нiж пращури навчилися вирощувати хлiб, розводити свiйських тварин, виготовляти посуд,торгувати. Згодом деякi землi нашого краю ввiйшли до складу Давньоруської держави - Київської Pyci. Але постiйнi набiги кочiвникiв перетворили край природних багатств на безлюднi простори, укритi лiсами та степовими травами - Дике поле. Протягом кiлькох столiть тут хазяйнували монголо-татарськi орди. Плинув час, i, щоб захистити свої кордони вiд вopoгiв, на цi землi прийшли українські козаки i росiйськi служивi люди. Саме вони будували фортецi. Поступово наш край освоювали переселенцi з рiзних мiсцевостей.

3 учень: Вiд назви їх поселень - "слобiд" цей край одержав назву Слобожанщина. 3 часом тут виникли першi поселення: Чугуїв, Змiїв, Валки, Богодухiв, Краснокутськ, Вовчанськ, Iзюм, Барвiнкове та iншi. Існує багато легенд, переказів, оповідок про міста та селища Харківщини. Давайте познайомимося з найцiкавiшими.

4 учень: Близнюки. Завдяки двом козацьким могилам, що схожi одна на одну, поселення отримало таку назву. Micто Валки розташоване на мiсцевостi, де багато горбiв та ярiв - так званих "валок".

5 учень: Притоки рiчки Уди здавна називалися Бурлуками. Означало це слово "брудна вода". На однiй з таких рiчок виникло поселення - Великий Бурлук. Місто Вовчанськ виникло на рiчцi Вовчi Води. Населений пункт, що розташований мiж двома рiчками: Оскол i Нижня Дворiчна, отримав назву Дворiчна.

6 учень: Micто Дергачi розташоване в болотяних мiсцях, де живе невеличка пташка - деркач. Micто з солодкою назвою Iзюм походить від назви ягоди - винограду, який привозили з Криму греки i татари.

7 учень: Micто Красноград мало iншу назву. Цариця Катерина II назвала його на честь свого онука Костянтина - Костянтиноградом. Згодом мicто отримало теперiшню назву. Одним з молодих міст Xapкiвcькoї областi є Лозова. Micто виникло пiд час прокладання Курсько - Xapкiвcько - Азовської залiзницi i єдиної думки щодо походження його назви не iснує.

8 учень: Micто Чугуїв розташоване на мальовничих берегах рiчки Сiверський Донець. Дехто вважае, що мicто назвали iмeнeм татарського хана Чугуя, який жив у цiй мiсцевостi. Iншi стверджують, що тут виробляли чуги, тобто шкiрянi каптани пiд панцир, якi захищали воїнів вiд ворожих стрiл.

(Звучить пiсня про Барвiнкове )

 1 учень:

Барвiнкове, рiдна моя сторона,
Омитi росою пшеничнi поля
Про тебе, Барвiнкове рiдне, спiваю,
Бо ти - самоцвiт Слобожанського краю.

2 учень:

Барвiнкове - рiдна моя ти земля,
Це люди чудовi, це - рання зоря,
Це - радiсть i щастя, пiсенна жура,
З тобою навiки, моя сторона.

3 учень:

Барвiнкiвщино, рiдний край,
Тут серце радiсно спiває.
Барвiнкiвщино, рiдний край,
3емлi пре.краснiше немає!

4 учень: Micто Барвiнкове засноване в 1653 роцi ватагою запорiзьких козакiв на чолi з 1ваном Барвiнком. Спочатку поселення мало назву Барвiнкова Cтінка тому, що в цьому мiсцi Сухий Торець пiдмивав берег, утворюючи стрімку стіну. Нижче за течiєю знаходився брiд через рiчку, що сполучав пiвденний i пiвнiчний береги. Бродом iз соляних промислiв Тора (Слов'янська} i Бахмута (Артемiвська) чумаки возили сiль до Слобожанщини i Московії ще на початку Х VII столiття, зупиняючись пiд горою на ночiвлю. Тому гора отримала назву Чумацької. Цим же бродом на слобожанщину здiйснювали свої напади татари i ходили на Азов росiйсько - українські вiйська. У 1765 - 1775 роках Барвiнкове стає центром Барвiнковостiнської паланки Нової Сiчi. Пiсля скасування 3апорiжжя воно входить до складу Харкiвської губернiї.

(пicня про Xapків)

5 учень: Наша область . складається з багатьох населених пунктiв. Це мicтa, села, селища. Найбiльшим мicтом Харкiвської областi є Xaрків. Коли виникло це мicто i яким воно було на початку своєї iстopiї?

6 учень:

Нам доля легенду дарує
Про Xapків i назву його.
По Дикому Полю гарцює
Козацький отаман Харко.

7 учень:

Той гомін козацької слави
І герць пам' ятає Сумська,
Як краяли небо заграви,
Мов шабля Івана Cipкa.

8 учень:

І містом ходив стоголосим
В задумi як тиха вода,
Великий i мудрий фiлософ
Григорiй Сковорода.

1 учень: Багато pоків тому на землi поблизу рiчок Xapків та Лопань прийшли козаки. Вони побудували фортецю. Із неї розпочалося місто Xapків. Ця фортеця була чотирикутної форми i мала десять башт. 3 них вapтoвi стежили за наближенням вopoгiв. Фортецю оточував рiв, який також захищав мешканців від ворожого нападу. Легендарним засновникам Харкова на честь 350-рiччя міста було встановлено пам'ятник. У пам'ятнику втiлений образ козака. Але бiльшiсть учених вважають, що назва міста походить вiд назви рiчки Xaрків.

Бiблiотекар: 3 кожним роком кращає зелене вбрання Харкова. З'являються нові парки i сквери, озеленюються набережнi i вулицi, створюються зеленi куточки вiдпочинку. Загальна площа зелених насаджень міста понад 11 тисяч гектарів, на кожного жителя Харкова припадає понад 13 м 2 зеленi. Це один iз кращих показникiв у Європi.

2 учень: Слобожанщина славна iсторичними мiсцями: Успенський, Покровський та Благовiщенський собори, майдан Свободи, пам'ятник Кобзаревi в саду iм. Шевченка, зоопарк, дитяча залiзниця в м. Xapкові.

Бiблiотекар: Великим iсторичним надбанням i символом є пам'ятники, якi розмiщенi на територiї нашого району i стоять вони, як вapтoвi нашої історії. У нашому районi 46 пам'ятникiв історії, 2 пам'ятнi знаки, 5 пам'ятникiв архiтектури та 46 пам'ятникiв археологiї.

3 учень: Архiтектурною окрасою нашого міста є Успенська церква, будинок Данилевського, пам'ятники Чорнобильцям та Барвiнку, Скорботна мати та танк при в'їздi до міста. І це ще не повний перелiк iсторичних мiсць. Барвiнкового.

(музика)

 

ІІ сторiнка."Ми харкiв'яни, нам є чим пишатися."

1 учень:

Не вмирає наша слава,
Не вмирає наша честь,
Бо жива в нас сила жвава,
Бо трудiвники в нас є.

Бiблiотекар: Як ви здогадались, наступна наша cтopiнка "Ми харкiв'яни, нам є чим пишатися". І мова в нiй пiде про наших землякiв, якi творили історію краю.

2 учень: Вiдомi на увесь свiт фiлософи i вченi, художники i поети, лiкарi і селекціонери, архiтектори i скульптори. Що поєднує вcix цих вiдомих, таких рiзнобiчно талановитих людей? Те, що вони нашi земляки, вci вони – харкiв'яни.

3 учень: Напевно, нixто не виявляє любовi до свого мicтa так, як архiтектори. Йдучи вулицями Харкова, його старої частини, можна побачити своїми очима цю любов. Саме архiтектори X VII I - середини ХХ столiття створили наш обласний центр таким, яким він є нинi. Їхня любов виражена новими кварталами та будiвлями, якi є справжньою окрасою мicтa. Перший план забудови міста Харкова був складений нашим земляком Петром Антоновичем Ярославським. Чималий внесок у будiвництво Харкова зробив В.Лобачевський, С.Чернишов, А. Тон, М.Ловцов. Але, мабуть, найвидатнiшим харкiвським зодчим є О.Бекетов, чиє iм'я носить зараз одна iз станцiй метро.

4 учень: Зi створенням першої в Європi площi – майдану Свободи пов'язане iм'я Biктopa Троценка. Biн брав участь у роботах з проектування Театру масового музичного дiйства на вулицi Сумськiй та робочого селища на Московському проспектi.

5 учень: За розробку генерального плану Харкова А.Ейнгорн був визнаний гiдним звання почесного члена королiвського iнституту британських архітекторів. Краса та цiлiснiсть міста завжди залежить вiд таланту його головного apxiтeктopa. Micту Харкову завжди таланило на людей, якi обiймали цю посаду. Нинi її займає Юрiй Шкодовський. 3 1996 року став Головою Союзу головних apxiтeктopiв мicт i областей України. Заслужений apxiтeктop України, лауреат Державної премiї України в галузi архiтектури. У 2002 роцi був нагороджений золотою медаллю Української Академiї архiтектури.

6 учень: Розвиток наукової думки в Слобiдськiй Укpaїнi вiдбувався в тicному зв'язку з розвитком фiлософської думки. Виникнення фiлософської професiйної думки у нашiм краї стало можливим за умов певного рiвня освiченостi людей i пов'язане з розвитком фiлософiї в Укpaїнi, започаткованої в 70-х роках Х V I столiттi. Україна Х VII столiття мала високий piвень освiченостi. Павло Алепський, який вiдвiдав Україну в 1654 роцi, зазначав: "По всiй землi русинiв, тобто козакiв, ми помiтили гарну рису, яка викликає здивування: вci вони, за малим винятком, навіть бiльшiсть їxнix жiнок та дочок, умiють читати ... В землi козакiв вci дiти умiють читати, нaвіть сироти."

7 учень: Немає сумніву в тому, що посиленню авторитету фiлософiї на Слобожанщинi сприяла дiяльнiсть видатного сина України, самобутнього фiлософа Г.С. Сковороди, який у 50-тi-60-тi роки викладав у Xapківському колегіумі.

8· учень: Вчення i життя Г. Сковороди було викликом світові зла i несправедливостi. Саме фiлософiя Г.С. Сковороди пiдготувала родючий грунт для розвитку фiлософської думки в Укpaїнi XIX - ХХ ст ..

9 учень: XIX СТ — для Слобожанщини стало епохою розвитку науки та культури. В 1805 роцi у Xapкoвi був вiдкритий унiверситет. Саме він став центром не тiльки духовної, а й, насамперед, світської науки на Слобiдськiй та Лiвобережнiй Укpaїнi. Особливо харкiв'яни пам'ятають i шанують Василя Каразiна - видатного ученого, винахiдника i громадського дiяча, засновника Xapківcького нацiонального унiверситету. Саме він переконав тодiшнiй уряд у необхiдностi вiдкриття унiверситету. Василь Назарович звернувся до громадян містa iз закликом почати збiр добровiльних пожертвувань для будiвництва навчального закладу.

1О учень: Вдячнi нащадки з нагоди 100 рiччя заснування Хapкiвського унiверситету спорудили бронзовий пам'ятник своєму видатному земляковi. Нинi унiверситет носить iм'я В.Н. Каразiна.

11 учень: У першiй половинi XIX ст. у Xapкoвi iснувало 2 чоловiчi й одна жіноча недiльні школи. Найбiльшою популярнiстю в цей час користувалася недiльна школа Христини Данилiвни Алчевської. Вона з дитинства знала проблеми i здобутки освiтянської справи, а згодом стала палкою прихильницею поширення освiти серед ycix прошаркiв населення. 13 травня 1862 року в Xapкoвi вiдкрилася жiноча недiльна школа, яку очолила молода й енергiйна Х.Алчевська. Вона довела, що простий народ здатний сприймати твори великих письменникiв, що його «тeмнicть» - наслiдок недостатньої уваги до цiєї проблеми з боку уряду, недоступностi нормальної освiти для нижчих прошаркiв суспiльства. Доробок Христини Олексiївни високо оцiнений свiтовою громадськiстю, 100-рiччя з дня її народження було внесено до календаря знаменних дат мiжнародної органiзацiї ЮНЕСКО.

 

ІІІ сторінка « Я маю в серцi те, що не вмирає»

Бiблiотекар: «Я маю в серцi те, що не вмирає» саме такими словами можна ·охарактеризувати культурну iсторiю Харкiвщини. Культурне життя Xapкiвcькогo краю - це органiчно поєднанi традицiї сивої давнини та нові досягнення сьогодення. У розвитку культури важливу роль вiдiграла лiтература. Серед лiтературних дiячiв слiд вiдзначити Петра Гулака - Артемовського, Квiтку - Основ'яненка, Амвросiя Метлинського, Якова Гоголева, Андрiя Боженка, Iвaнa Срезневського, Марка Кропивницького, Григорія Данилевського, який народився в нашому районi i написав знамениту повiсть «Чумаки». Перу нашого земляка належить багато твopiв, якi зiбранi у 24 томах, i зберiгаються у мicтi Xapкoвi у бiблiотецi iмeнi Короленка. Писав письменник i для дiтей. Його вiршованi «Укpaїнcькi казки» мали великий успiх i витримали 8 видань.

2 учень: Передумови для розвитку мистецтва на Харкiвщинi були ствopeнi ще в другiй половинi ХVIІІ столiття, коли на базi класу малювання при Xapкiвcькому колегiумi була створена художня школа. Очолював її I.С. Саблуков. На жаль, його творчість маловiдома, а iнформацiю про його діяльність переважно містять у собі архівні матеріали. Але той факт, що він писав портрети Петра ІІІ, Катерини ІІ, ікони для Покровського собору в Охтирцi, свiдчить про те, що це був митець з високим професiйним piвнeм. Дiяльнiсть I.C. Саблукова i його учнiв мала важливе значення для розвитку культури Харкiвщини.

3 учень: На початку XIX ст. естафета художньої освiти в нашому краї перейшла до Xapкiвcького унiверситету, де було вiдкрито клас малювання. Цей клас не ставив за мету вчити майбутнiх художникiв, а створювався для поширення художнiх знань. На особливу увагу заслуговує дiяльнiсть художникiв - викладачiв художнього класу. Серед них були випускники Санк - Петербурзької Академії мистецтв Ф. Рєпнiн-Фомiн, С. Чириков, нiмецький художник Я. Матес, вихованець Вiленського унiверситету поляк Б. Клембовський. Дiяльнiсть цих художникiв мала великий вплив на зростання художньої творчостi в нашому краї.

4 учень: Але з часом на Харкiвщинi все бiльше вiдчувається потреба в професiйнiй художнiй oсвiтi i творчостi мiсцевих художникiв. Саме тому дуже велике значення для Харкiвщини мала вiдкрита в 1869 роцi школа малювання Mapiї Раєвської -Iванової, яка народилася в с. Гаврилiвка Барвiнкiвського району. Вона була однiєю з найосвiдченiших жiнок свого часу. Про це яскраво свiдчить той факт, що Раєвська-Iванова стала першою жiнкою, яка змогла отримати в Академії мистецтв у Санк-Петербурзi звання «вiльного художника», а разом iз тим i право на вiдкриття спецiальної художньої школи.

5 учень: Серед дiячiв художньої культури другої половини XIX столiття, якi зробили гiдний внесок у ставлення i розвиток Xapкiвcької школи образотворчого мистецтва, слiд вiдзначити художникiв Дмитра Безперечного, Сергiя Василькiвського. Але бiльшого розквiту художнє мистецтво Харкiвщини досягло у творчостi Іллі Рєпiна, який народився в Чугуєвi. Будучи визнаним художником, він час вiд часу звертався до iконопису. Iкони для Абрамцевської церкви, руської церкви в Палестинi та iншi належать його пензлевi.

Бiблiотекар: Серед iконописних образiв, створених I.Рєпiним, особливу увагу привертає iкoнa "Спаситель". Належала вона Єлизаветi Maкошевій (далекiй родичцi Рєпiна), згодом iкoнa перейшла до її piднi, якiй була вiдома iсторiя виникнення цього полотна. Що ж являла собою ця iкoнa? На коричневому свiтлому фонi зображений Хрест в червонiй тунiцi з жовтим поясом та в синьому плащi. Пальцi лiвої руки Спасителя лежать на держалi й пiдтримуюють хрест, права пiднята для благословення. Обличчя написане в анфас, очi дивляться на глядача, довге темне волосся спадає на плечi. Зображення обведене темно-синiм контуром. Цiкавою є ще одна обставина. Ще в 1863 роцi до, вступу Рєпiна в Академiю, сиротинський священик зазначав схожiсть церковних образiв, написаних юним чугуївським iконописцем iз обличчям мирян, знайомих художниковi. Рєпiн пiзнiше наводив його слова: "Хорошо, Илья, у тебя получается, - говорил он. - Но одно плохо - лики угодников слишком мирские. Вот Лука у тебя вылитый Игнат. А он пьяница и безбожник. - Неужели похож? - а про себя думаю: "Что бы ты сказал, если бы узнал в евангелисте Марке берестянского корчмаря Иосем Жмудского, а в Матфее - чугуевского пьяницу Поликарпа". І дiйсно це так, бо Рєпiну - живописцю чи iконописцю завжди був потрiбен реальний образ, щоб спиратися на нього у творчостi.

Учень: Але найвiдомiшою стала картина I.Рєпiна "Запорожцi пишуть листа турецькому султану". Вона належить до перiоду творчого розквiту великого художника. В основу картини покладено легенду про те, що в кiнцi Х VII столiття запорозькi козаки на чолi з кошовим отаманом Iвaнoм Cipком написали зухвалого листа турецькому султану у вiдповiдь на його вимогу пiдкоритися та прийняти його пiдданство. Композицiя картини така, що, подумки замкнувши коло, по якому розташованi постатi запорожцiв, глядач вiдчуває себе учасником зображеної сцени. Вигадуючи листа, запорожцi невпинно смiються. Із вражаючою майстернiстю Рєпiн передає вci iнтонацiї cмixy - вiд легкої усмiшки до дзвiнкого реготу. У цiй картинi повною мiрою проявився талант Рєпiна - живописця. У місті Чугуєвi, на подвiр'ї, де жив Ілля Юхимович, тепер створено музей, а бiля будинку встановлено пам'ятник.

Бiблiотекар: Розповiдъ про Харкiвщину мистецъку буде неповною, якщо нiчого не сказати про театр. Його розквiт пов'язаний з iм'ям М.Щепкiна, .Й.Калиновського, I.Штейна. Саме Штейн у 1816 роцi збудував нове примiщення театру. У його трупi працювали тaкi талановитi актори, як К.Соленик, I.Угаров, Ф.Бабанiн, М.Дюков та iншi. У репертуарi театру були твори I.Котляревського "Наталка Полтавка", "Москаль - чарiвник", О.Грибоєдова "Горе от ума", У.Шекспiра "Король Лiр", Квiтки - Основ'яненка "Сватання на Гончарiвцi" та iншi. До речi, цi вистави й досi йдуть на сценах Xapківських тeaтpiв.

 

IV сторінка. "До останнього служити людям ... "

Бiблiотекар: Що, власне означає висока фраза: "До останнього служити людям?". Пiд цим варто розумiти високогуманiстичний внесок особистостi в загальнолюдську iсторiю. Саме беззавiтно вiдданi iдеям добра i гуманiзму потрапляють до цього списку. Вони несли у своїй працi, новаторстві, творчостi iдеали людяностi, душевної краси, вiдданостi iдеалам та Батькiвщинi. Це - Учителi, чиї прекрасні iдеї продовжують учнi. Це - Актори, натхненна гра яких змушує глядача сміятися та плакати. Дивлячись на картини Майстрiв, хочеться обiйняти людство, робити подвиги в iм'я життя. Це - Композитори, музика яких пiднiмала бойовий дух або кликала до творення та любовi. Це Герої - що у лихi часи та у мирному життi ризикують, а нерiдко i жертвують власним життям, рятуючи життя людей. Це - Лiкарi i Вченi, якi перевiряють на собi дiю лiкiв та щеплень, проводять ризиковані для свого власного життя видатні наукові дослiдження. До цього списку найбiльших гуманістів варто вiднести також льотчикiв-випробувачiв та льотчикiв-космонавтiв. Було таке cтapодaвнє слово "подвижництво". Це поняття точнiше за все описує життєву позицiю тих, "хто до останнього служить людям".

Учениця:
Смертны мы ..
Смертны ли?
Времени бьём броню.
Высшая жизнь -
В бессмертии.
Высшая смерть - в бою
Высшая жизнь - в горении.
Высшая смерть - в огне.
Если без дыма сгорели мы,
Значит, оставили след.

Учениця: Пiснi нашої землячки Клавдiї Шульженко спiвала вся кpaїнa, У важкi воєнні роки її пiснi пiдiймали бойовий дух i рятували вiд розпачу. Клавдiя Iвaнiвнa i сама виїжджала з концертною бригадою на фронт.

Учень: Дiйсно вiддaв своє серце людям харкiв'янин Леонiд Биков, актор i режисер. Досить просто згадати тiльки два його фiльми - "Аты-баты, шли солдаты" та "В бой идут одни старики".

Учениця: На вapтi нацiональної законностi та правопорядку i сьогоднi стоїть ректор Нацiонального унiверситету внутрiшнiх справ -Олександр Бандурка.

Учениця: Спасiння людського тiла - гiдна дiяльнiсть, але не менш важливим в наш складний час є i спасiння душi. Саме цiй важливiй справi i присвячує своє життя митрополит Харкiвський i Богодухiвський Никодим.

Бiблiотекар: Ось один цiкавий епiзод iз життя митрополита. Коли йому виповнився piк, батьки вiдзначали стрижчини. Мати поклала рiзнi предмети навколо хлопчика. "Доторкнеться немовля рученятами своїми до вуздечки - бути йому конюхом, до рубанка - столяром, до гаманця - багатiєм - купцем". Поруч iз простими селянськими предметами було покладено найдорожче, що було в бiднiй сім'ї старовинну Бiблiю. І немовля доторкнулося саме до неї. "Жребий, предначертанный Богом", - таку назву має нова книга митрополита Никодима. Вона точно виражає суть, оскiльки перед читачем проходить безлiч людей, якi так чи iнакше вплинули на формування особистостi людини, що стоїть нинi в керiвництвi Української Православної Церкви. Незаперечним авторитетом Никодима визнаний у всьому світі, його учнi та послiдовки несуть слово Боже по вcix кpaїнax i континентах. Ti, хто зустрiчається з владикою Никодимом, вражаються його рiзнобiчною ерудицією, освіченістю, красномовством.

Учениця: У 1 997 poцi у місті Xapкoвi був створений один iз найбiльших благодiйних фондiв нашої країни - Харкiвський мiський благодiйний фонд "АВЕК ". Його засновник та голова - Олександр Борисович Фельдман. Саме завдяки благодiйному фонду вiн одержав можливiсть повною мiрою розкрити своє людське "я": допомагати кожному, хто цього потребує, не проходити мимо, закривши очi. Фельдман нагороджений Золотим орденом Миколи Чудотворця "За збiльшення добра на землi".

Бiблiотекар: До речi, кавалерами цього престижного ордена є вiдомi у світі люди: лауреат но6елiвської премії cвіту Мати Тереза, віце - прем'єр Європейського парламенту Гвiдо Вальтер Вiчеконте, спiвак Робертiно Лореттi.

Учениця: Вiдомi не тiльки у нашому кpaї, але й далеко за межами України iменa Сергiя Ястребова, Василя Данилевича, Дмитра Багалiя, Костянтина Гриневича, Сергiя Нечипоренка, наших землякiв, гepoїв Радянського Союзу: Гергеля Андрiя Прокоповича, Кулика Григорiя Павловича, Денисенка Григорiя Кириловича, Безсонова Олександра Андрiйовича та iнших. Всього 9 чоловiк. Героїв Соцiалiстичної Працi: Губiну Mapiю Михайлiвну, Непочатова Сергiя Михайловича, Карнаух Ольгу Олексiївну, Герсеванова Миколу Михайловича, видатного вченого в областi механiки грунтів, сина Михайла Герсеванова, завдяки якому пролягла залiзнична колiя через Барвiнкове. Одна iз зупинок на залiзницi названа його iм'ям. Нагороджено зiркою Героя Соцiалiстичної Працi 14 наших землякiв.

Учениця:
Iсторiєю рiдний край багатий
Тут Данилевський протоптав слiди,
Biн залiзницю взявся будувати,
Щоб у майбутнє мчались поїзди.

Тут цвів талант Paєвської Марії
(художниця в Гаврилiвцi жила)
плекав тут Олександров свої мpiї,
рядки свої безсмертнi вiн писав.

I пам' ять про Данзаса тут не тлiє,
В краю козацьким ткалось полотно
Iсторiї народу, його мрiї, його душа.
Їй вмерти не дано!
Прокинулась велика тая слава.

Бiблiотекар: Нашим землякам немає потреби приписувати собi чужі заслуги. Іcторiя нашого мicтa, областi та її мешканцiв така грандiозна, що варто написати велику й корисну книгу про мicто та його знаменитих i самовiдданих мешканцiв з моменту його становлення до наших днiв. Вивести цiлу портретну галерею вчених, будiвельникiв, лiкарiв, учителiв, пожежникiв, aгpapiїв та багатьох iнших людей, хто створював мiць i славу нашого краю.

Мандрую подумки в минуле,
Живу ясним передчуттям
Iще нiчого не минуло,
лиш починається життя.

Ми перегорнули останню cтopiнку нашого журналу, але знайомство з рiдним краєм продовжиться пiзнiше i ми поговоримо про одну iз важливих вix в iсторії, про Велику Вiтчизняну вiйну та сучасне нашої Харкiвщини. (Знайомство з лiтературою, яка представлена на виставцi).

 

Інформацію про передовий досвід Барвінківської ЦБС підготувала директор Барвінківської ЦБС Романова Л.В.

Відповідальний за випуск: Н.І. Шостко
Укладач:. Л.М.Федотова