ХАРКІВЩИНА: WEB-проект Харківської обласної універсальної  наукової бібліотеки

« Методичні матеріали

 

СНІД наступає: остерігайся!

Методико-бібліографічні матеріали [2000]

Додатки:

  1. "Здорова людина - здорове суспільство" . Книжкова виставка.
  2. "Наркоманія та СНІД". Інформаційна година.

 

У мене немає останньої години праці,
а є останній хворий.

Л.Л. Гиршман

 

Прекрасна, чарівна наша планета - Земля: голубі простори морів і океанів, зелені шати лісів і полів, жовті килими пісків, білі ковдри снігів. Але ця різнокольорова куля часом нагадує гейзер: то заклубочиться парою, то здійме до неба стовп крутого окропу. Так і в наше спокійне життя вриваються війни та епідемії.

У минулі віки на Землі безроздільно панували чума і натуральна віспа. Серед чисельних хвороб, від яких нині страждає людство, синдром набутого імунодефіциту (скорочено СНІД) є однією з найтяжчих.

СНІД спричинений вірусом імунодефіциту людини (ВІЛ), який послаблює імунну систему організму. Заразившись ВІЛ - інфекцією, інфіковані стають носіями вірусу на все життя і наражатимуться на важкі інфекції, спричинені послабленням їхньої імунної системи.
ВІЛ - інфекція - вірус повільної дії. Більшість інфікованих виглядають здоровими й почуваються добре багато років після інфікування; вони можуть навіть не підозрювати, що мають вірус, хоча передають його іншим.

Синдром набутого імунодефіциту був виявлений наприкінці 70-х - 80-х років нашого століття, тобто зовсім недавно. Але вже на сьогодні захворювання, в тому числі й серед дітей, зареєстровано практично в усіх країнах світу. Перший випадок ВІЛ - інфекції на території колишнього СРСР був зареєстрований у 1987р. Хворий прибув із Танзанії, де він працював з 1980 р. СНІД епідемічно поширюється по світу й уражає людей усіх континентів. Перед цією хворобою виявилися беззахисними дорослі і діти, багаті і бідні, чоловіки і жінки, білі і чорні, люди різного віросповідання.

В організмі ВІЛ накопичується в лімфоцитах та інших лімфоїдних клітинах, а також в біологічних рідинах хворого, пов'язаних з діяльністю цих клітин: крові, спермі, слині, жіночому молоці, піхвових виділеннях. Однак для зараження необхідна відповідна доза (контрацепція) заразного початку. Тому практичне значення в передачі СНІДу мають тільки ті речовини хворого організму, в яких збудник міститься в достатній кількості: кров, сперма, піхвові виділення, жіноче молоко.

Нині встановлено, що основними шляхами зараження ВІЛ-інфекцією є такі:
- статевий, коли вірус передається зі спермою та піхвовими виділеннями;
- при переливанні донорської крові, зараженої вірусом імунодефіциту;
- при використанні нестерильного медичного інструментарію (шприців, систем для переливання крові, крапельниць, внутрішньовенних катетерів тощо);
- від матері (хворої або вірусоносія) дитині до, під час або після пологів. Коріння СНІДу - проституція, гомосексуалізм, наркоманія, бісексуалізм, заразна кров.

"В житті необхідно спробувати все" - так каже сучасна мораль нового покоління. І в цьому ствердженні є доля правди, і лише доля.

Слово "наркоманія" походить від грецьких слів "нарко" - сон, оніміння та "манія" - пристрасть, безумство. Це загальна назва хвороб, що проявляються у захопленні до постійного прийому наркотичних засобів, які виробляють психологічну та фізичну залежність.

Наркоманія підкрадається непомітно. Часто - густо вона починається з невинного, на перший погляд, захоплення коноплею, марихуаною. Дійсно, руйнівна дія останньої поки що однозначно не доказана, та все ж... Марихуана формує залежність, і з часом у її споживача може виникнути бажання до більш сильнодіючої речовини. 80% курців коноплі з часом переходять до споживання "важких" наркотиків...

Наркоманія - це велике горе і розповсюджується воно дуже стрімко. Ось лише деякі цифри, що свідчать про повальну пристрасть до наркотичних засобів: 2% населення країни має стійку наркотичну залежність; за останні 10 років наркоманія серед дітей та підлітків збільшилась в 10 разів, і сьогодні налічується більше півмільйона дітей - наркоманів. Необхідно додати до цього, що один наркоман "заражає" (залучає до наркотиків) біля 60 чоловік.

Наркоманія в світі дуже помолодшала: більшість наркоманів вперше спробували "зілля" у віці від 15 до 25 років. Причому не з горя (таких всього від 3 до 9%), прилучаються до наркотиків із цікавості (60%) або імітуючи лідеру молодіжної компанії (30%).

За офіційними даними, в Україні зареєстровано 27 тис. ВІЛ - інфікованих, але вважається, що реальна цифра - близько 240 тис. інфікованих - переважно осіб у віці 20-29 років зі східних та південних регіонів України.

СНІД невиліковний, а якщо і є якісь, порівняно ефективні, ліки на Заході, то ціна їх сягає 20-30 тис. дол. Тому найнадійнішим методом боротьби з "чумою ХХ століття" є профілактика. А в ній чи не найосновніше місце займає інформаційна кампанія та привернення уваги щонайбільшої кількості людей.

Кожна людина повинна до кінця усвідомити всю небезпеку, яку несе СНІД, і зробити все можливе, щоб уберегти себе і своїх близьких та рідних від цієї страшної інфекції, бо СНІД може увійти практично в кожен дім, кожну сім'ю.

Здоровий спосіб життя, чистота у взаєминах - найкращі методи профілактики СНІДу.

Програма профілактики СНІДу та наркоманії в області на 1999-2000 роки вимагає медичних, правових, виховних та ін. заходів. У бібліотеках необхідно продовжити практику проведення диспутів, бесід, інформаційних годин, лекцій - зустрічей "За круглим столом", вечорів запитань і відповідей, лекторіїв і ін., залучаючи до заходів медиків та працівників центрів анонімного лікування, працівників соціальних служб та правоохоронних органів, соціологів, юристів, проводити книжкові виставки, огляди спеціальної літератури.

Для профілактики СНІДу у бібліотеках необхідно постійно пропагувати літературу про здоровий спосіб життя. Для цього проводити книжкові виставки та огляди цієї літератури. Так, наприклад, книжкові виставки можуть мати такі назви:

  - "Здорова людина - здорове суспільство"
  - "Дорога в безодню"
  - "Наркоманія - знак біди"
  - "СНІД - безповоротно змінює життя"
  - "Наркотики - це смерть"
  - "Вибирай: життя чи смерть"
  - "Наркоманія - загроза людству"
  - "Життя і смерть - на кінця голки"
  - "Застерегти від дурману"
  - "Наркотики та наркоманія: аспекти та проблеми"
  - "Наркоманія: боротьба не на життя"
  - "Увага - Наркоманія"
  - "Наркоманія: від відчаю до надії".

Для того, щоб створити систему інформації, щоб не нанести шкоди необхідно щоб форма активно включала юнаків в процес роботи, дозволяла шукати відповіді на складні та неоднозначні питання, які виникають у них, але не завжди обговорюються. Такою формою може стати ток - шоу по прикладу молодіжних телепередач, інформаційна година, диспути та дискусії, лекції та інше. "Знати, щоб зберегти себе", "Щоб не вмерти молодим".
"Ми проти СНІДу!", "Світ без наркотиків".


 

Додаток 1. "Здорова людина - здорове суспільство" . Книжкова виставка.

"Хіба ми можемо так легко допустити, щоб діти слухали і сприймали душою хтозна які міфи, що придумані хтозна ким більшою мірою суперечні тем істинам, що, як ми вважаємо, повинні бути у них, коли вони подоросліють? "
Платон.

Розділ 1. СНІД - загроза людству.

"Судіть про своє здоров'я по тому, як ви радуєтесь ранку та весні. "
Торо.

Розділ 2. Вибирай: життя чи смерть.

"Свідомість своєї хвороби та готовність лікуватися - початок зцілення"
Сервантес.

Розділ 3. Молодь за здоровий спосіб життя.

"Усі здорові люди полюбляють життя"
Гейне

Додаток 2. "Наркоманія та СНІД". Інформаційна година.

Основні питання, які потребують обговорення:

  1. Що таке СНІД?
  2. Коріння СНІДу.
  3. Інкубаційний період.
  4. Чи має медицина ліки від СНІДу, вакцину, що перешкоджала б інфікуванню?
  5. Чи можна вберегтися від СНІДу?
  6. Що таке "наркоманія"? Звідки пішов цей термін?
  7. Які бувають наркотики? В чому містяться наркотичні речовини?
  8. Чи існує класифікація наркоманії?
  9. Чи шкідлива наркоманія? Чим вона страшна?
  10. Які причини призводять до вживання наркотиків?
  11. Чому підлітки бажають випробувати на собі дію наркотиків?
  12. Які властивості наркоманії? До чого призводить вживання наркотиків?

Для того, щоб шоу було більш яскраве можна включати (зачитувати) сповіді наркоманів.
Обов'язковою частиною цього ток - шоу повинна бути книжкова виставка.

 

Література:

  1. Авдеев Д. О наркомании и наркоманах // Воспитание школьников.-1999.- № 4.- С.47-48.
  2. Азбука СПИДа / Адлер М., Мортимер П., Беверли П. и др.; Под ред. М. Адлера; Пер. с англ. А.Т. Тихоненко. - М.: Мир, 1999. - 69с.
  3. Александрин А.А. Наркотомия: О наркомании // Химия и жизнь.-1999.- № 9.- С. 46-49.
  4. Дебрянская М. Укололся и пошел?...: О проблеме наркомании // Женские секреты. - 2000.- № 2.- С. 50.
  5. Дьякова А., Кудашова Е. У опасной черты: Внимание! Наркомания.[Из опыта работы Республиканской детской библиотеки (Татарстан)] // Библиотека.-1999.-№ 5.- С. 64-65.
  6. Жизнь и смерть на конце иглы: Профилактика наркомании // Библиотека.-1999.-№ 10.- С. 21-22.
  7. Захаров Ю.А. Наркомания: от отчаянья к надежде: Наркомания как болезнь; виды наркотиков // Воспитание школьников.-1999.- № 6.- С. 49-53.
  8. Захаров Ю.А. Признаки употребления наркотиков подростком // Воспитание школьников.-2000.- №1.- С. 38-43.
  9. Кобыща Ю.В., Пурик - Бондаренко Е.П. Молодежи о СПИДе. - К.: Здоровье, 1993.- 32с.
  10. Лалаянц И., Милованова Л. СПИД: катастрофа ХХ века. - М.: Знание, 1990.- 64с. - (Новое в жизни, науке, технике. Сер. Медицина; № 1)
  11. Мамонов Я. Исцеление верой в стенах прихода // ГЕО.-2000.- № 1.- С. 86-87.
  12. Маслюковский В. Музиканти проти ВІЛ-інфекції або "Не дамо СПІДу жодного шансу" //
  13. Політика і культура. - 2000.- № 16.- С. 37-38
  14. На краю пропасти не окажись!: Библиография // Библиотека.-2000.- № 6.- С. 53-54.
  15. Предостеречь от дурмана: Осторожно наркомания // Библиотека.-2000.- № 4.- С. 55.
  16. Савельева М. Знай закон с молоду: [Из опыта работы по правовому воспитанию в детских библиотеках г. Пензы] // Библиотека.-1999.-№ 5.- С. 66-67.
  17. Синяя трава: Дневник пятнадцатилетней американки // Детская литература. - 1994. - № 1-4, 9-12; 1995. - №1-2, 3; 1996. - № 4-6.
  18. СНІД - рана людства: Три уроки для проведення в школі тематичного тижня // Позакласний час.-1998.-№ 1.- С.13-19.
  19. СНІД наступає: молодь, остерігайся!: Статті // Кур'єр ЮНЕСКО.- 1999.- № 11.- С. 11.
  20. СНІД: Інформаційний мінімум для школярів: Матеріал до уроку та тексти диктантів з проблем СНІДу для загальноосвітніх шкіл України. - К.: Здоров'я, 1995. - 16 с.
  21. СНІД: Метод. рекомендації // Позакласний час.-2000.- № 3.- С.2-9.
  22. Способ смерти. 16 фактов о наркотиках: Две статьи о наркомании // Ровесник.-1997.- №5.- С. 6-9.
  23. Трещанская М. Миф по имени СПИД // Время. - 2000.- 3 авг. - С. 3.
  24. Шаров Л. Встречи с безысходностью: (Подростковая и молодежная наркомания в России сегодня: медицинские, воспитательные и правовые аспекты)// Смена. - 1998. - № 9. - С. 36-47.

Укладач: Борова Л.М.