ХАРКІВЩИНА: WEB-проект Харківської обласної універсальної  наукової бібліотеки

Овчаренко Микола Миколайович

Звання «Почесний громадянин м. Харкова» присвоєно у 2019 році за професіоналізм, вагомий внесок у розвиток Харкова, що сприяло підвищенню його всеукраїнського та міжнародного іміджу.

Активіст-афганець, колишній директор Харківського регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт».
Народився 18 грудня 1960 р. у Харкові.
У 1980 р. закінчив Артемівський індустріальний технікум. У цьому ж році був призваний до лав Радянської Армії.
У 1980–1982 рр. служив в Афганістані санінструктором роти. За десять днів до звільнення в запас (у вересні 1982 р.) під час операції у Панджшерському міжгір’ї, надаючи медичну допомогу пораненому товаришеві, підірвався на міні. Лікарям вдалося врятувати зір і одну ногу. За проявлену мужність під час бойових дій був нагороджений двома медалями «За відвагу», орденом Червоної Зірки, срібним хрестом «За мужність».
З 1983 р. – інженер-конструктор Микитівського доломітного комбінату Донецької області.
У 1984 р. вступив до Харківського юридичного інституту ім. Ф.Дзержинського (нині Національний юридичний університет ім. Я.Мудрого).
М.М.Овчаренко завжди прагне бути на передовій життя, тому займається громадською діяльністю і спортом.
У 1985–1989 рр. був депутатом Верховної Ради України.
У 1993 р. почав займатися плаванням, виконав норматив майстра спорту України з цього виду.
З 1996 р. займається лижними гонками. Майстер спорту міжнародного класу з лижних гонок.
У 1998 р. був учасником VII зимових Паралімпійських ігор у лижних гонках та біатлоні (Нагано, Японія). Харківські інваліди-лижники вперше представляли незалежну Україну на найпрестижнішому спортивному форумі і Микола Овчаренко був у складі команди.
У 2002 р. став срібним призером Єврокубка з лижних гонок у Німеччині.
У цьому ж році – бронзовим призером з лижних гонок VIII зимових Паралімпійських ігор у Солт-Лейк-Сіті (США). М.Овчаренко завоював першу олімпійську медаль серед харків’ян із зимових видів спорту. Президент Національного паралімпійського комітету В.Сушкевич назвав успіх Овчаренка подвигом: «Він показав усім, як важко зламати українського спортсмена, а його «бронза» на вагу «золота». Президент України Л.Кучма назвав фізичну культуру і спорт інвалідів важливим критерієм цивілізованості держави, а виступ паралімпійської збірної на іграх у Солт-Лейк-Сіті – справжнім подвигом, великим досягненням усього вітчизняного спорту. На урочистій зустрічі глави держави з героями Паралімпіади, президент особливо оцінив досягнення лижної дружини, в складі якої виступав М.Овчаренко (тренер Валерій Казаков).
Також займається кульовою стрільбою в Харківському обласному центрі «Інваспорт»; майстер спорту з кульової стрільби. Бронзовий призер чемпіонату Європи 2007 р. у командному заліку. Зараз тренується самостійно.
Директор стадіону «Старт» Харківського державного авіаційного промислового підприємства. Колишній директор Харківського регіонального центру з фізичної культури і спорту інвалідів «Інваспорт».
М.М.Овчаренко користується авторитетом серед воїнів-афганців, багато часу присвячує вирішенню проблем ветеранів війни в Афганістані (воїнів-інтернаціоналістів), сімей загиблих, інвалідів. Нині голова Союзу ветеранів Афганістану Московського району м. Харків.
Організатор музею воїнів-інтернаціоналістів Харкова. Основу для музею, діораму «Війна в Афганістані. Як це було», створювали впродовж трьох років (аналогів немає на всьому пострадянському просторі; її розмір становить 42 м2). Частину робіт виконували професійні художники, частину – студенти та колишні афганці. У 2015 р. у музеї було відкрито залу, присвячену бійцям АТО.
Кавалер орденів «За заслуги» ІІІ ст., «За мужність» III ст., «За розбудову України» (2015).
Нагороджений медаллю «За працю і звитягу» (2012) – за досягнення високих спортивних результатів національною збірною; Почесною відзнакою Харківської обласної ради «Слобожанська слава» (2010) – за активну участь у вирішенні проблем соціального захисту воїнів-інтернаціоналістів, значний особистий внесок у розвиток ветеранського руху та військово-патріотичне виховання молоді; Почесною грамотою Харківської міської ради (2008) – за активну життєву позицію, громадську діяльність, вагомий особистий внесок у патріотичне виховання молоді та розвиток паралімпійського спорту.
19 червня 2019 р. рішенням сесії Харківської міської ради присвоєно звання «Почесний громадянин міста Харкова» за професіоналізм, вагомий особистий внесок у розвиток м. Харків, що сприяло підвищенню його всеукраїнського та міжнародного іміджу.
23 серпня на площі Свободи відбулося вшанування нових почесних громадян міста. Секретар Харківської міської ради Олександр Новак вручив відзнаки, медалі та нагрудні знаки новим почесним харків’янам, які отримали це звання у 2019 році.

Матеріал підготовлено у 2019 році

Інші роки:

2023 2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014
2013 2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006 2005 2004
2003 2002 2001 2000 1999
до головної сторінки...