ХАРКІВЩИНА: WEB-проект Харківської обласної універсальної  наукової бібліотеки

Корж Микола Олександрович

Звання «Почесний громадянин Харківської області» присвоєно у 2009 році за вагомий внесок у розвиток Харківської області, піднесення її авторитету як на державному, так і міжнародному рівнях та на знак великої поваги.

Народився 27 травня 1919 р. у с. Оболонь Полтавської області в родині службовця.
У 1937 р. закінчив Харківську середню школу № 40 і вcтyпив до Харківського електротехнічного інституту.
Війна застала його студентом четвертого курсу. До армії він не призивався через короткозорість. Під час окупації Харкова М.О.Корж працював кочегаром, слюсарем на електростанції Харківського технологічного iнcтитyтy (нині Харківський політехнічний університет), надавав допомогу партизанам-підпільникам знищити експериментальну електростанцію на території нинішнього ХПІ, так звану «Техноложку», де німці мали намір створити центр з ремонту техніки; пізніше, при першому відступі фашистів з Харкова він допоміг зберегти від знищення окупантами міську електростанцію.
У березні 1943 р. М.О.Корж евакуювався до Куп'янська, де працював на міській електростанції і 23 серпня разом з частинами Радянської армії повернувся до Харкова. Брав участь в розмінуванні об'єктів електромереж, працював на відбудові ТЕЦ-3, одночасно закінчуючи навчання в інституті. (Незважаючи на всі заслуги, про подвиги Миколи Олександровича стало відомо вже після війни. А посвідчення партизана він одержав майже через півстоліття після Перемоги – у дев'яносто першому). У 1945 р. М.О.Корж з відзнакою захистив дипломний проект.
У 1952–1961 рр. він працював інженером, керівником групи в Укргідроенергoпpоекті, проектував каскад гідроелектростанцій на Дніпрі, Дубосарськv ГЕС на Дністрі, підcтaнції Молдови і України.
У 1961 р. – був обраний за конкурсом доцентом кафедри “Електричні станції, мережі та системи” Українського заочного політехнічного інституту.
У 1967 р. захистив кандидатську дисертацію.
У 1968–1985 рр. М.О.Корж працював у Харківському інституті інженерів комунального будівництва (нині Державна академія міського господарства). Брав участь у міжнародних симпозіумах.
Одержав звання почесного професора Вроцлавської політехніки. 250 наукових публікацій; ряд розробок захищені авторськими свідоцтвами і поданнями на винаходи.Залишивши викладацьку роботу, він активно працює як лектор, краєзнавець у наукових і громадських установах: товариствах “Знання”, охорони пам'яток історії і культури та охорони природи, Військово-історичному товаристві. Ним було прочитано понад 1000 лекцій.
Почесний голова Харківської обласної ради колишніх партизанів та підпільників. Член обласної топонімічної комісії, брав участь у роботі з'їздів і наукових конференцій Всеукраїнської спілки краєзнавців, з 1995 р. є її почесним членом. М.О.Корж є почесним членом рад музеїв І.Є.Рєпіна та історико-краєзнавчого в Чугуєві, музею М.В.Фрунзе в Іваново (Росія). Зараз він виконує обов'язки, голови громадської ради клубу ''Краєзнавець'' при ХДНБ ім. В.Г.Короленка, є членом правління обласного відділення Всеукраїнської спілки краєзнавців, членом клубу ''Краєзнавець'' при Харківському будинку вчених.
У 2004 р. Коржу Миколі Олександровичу присвоєно звання “Заслужений працівник культури України”. На будинку, де він переховував підпільників і тих, хто вирвався з гестапо, встановлено пам'ятну дошку.
У 2007 р. Указом Президента України нагороджений орденом “За заслуги” ІІІ ступеня; має ордени “За мужність” ІІ ступеня, “Вітчизняної війни” ІІ ступеня, Почесні грамоти Харківської облдержадміністрації.
14 квітня 2010 р. рішенням сесії Харківської Облради присвоєно звання “Почесний громадянин Харківської області” (2009) за вагомий внесок у розвиток Харківської області, піднесення її авторитету як на державному, так і на міжнародному рівнях та на знак великої поваги. Церемонію вручення посвідчень і нагрудних знаків “Почесний громадянин Харківської області” здійснено під час урочистостей з нагоди святкування 65-ї річниці Перемоги у Великій Вітчизняній війні.
Помер 11 січня 2011 р.

Матеріал підготовлено у 2009 році

Інші роки:

2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013
2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006
до головної сторінки...