ХАРКІВЩИНА: WEB-проект Харківської обласної універсальної  наукової бібліотеки

Колногузенко Борис Миколайович

Звання «Почесний громадянин Харківської області» присвоєно у 2011 році за вагомий внесок у розвиток Харківської області, піднесення її авторитету як на державному, так і міжнародному рівнях та на знак великої поваги.

Декан факультету хореографічного мистецтва Харківської державної академії культури, головний балетмейстер театру народного танцю “Заповіт”.
Народився 10 липня 1948 р. в с. Верхня Тарайка Сахалінської області (Росія).
У 1971 р. закінчив балетмейстерське відділення Краснодарського державного інституту культури.
У 1971–1988 рр. працював на посадах артиста балету, педагога, балетмейстера-постановника в державному академічному Кубанському козачому хорі, ансамблях пісні і танцю Чорноморського та Тихоокеанського флотів, Харківському державному академічному театрі опери та балету ім. М.Лисенка, Полтавському музично-драматичному театрі ім. М.Гоголя, ансамблі “Щасливе дитинство” харківського обласного Будинку піонерів, народному ансамблі танцю “Жайворонок” ЦПК Південної залізниці.
З 1988 р. почав працювати у Харківській державній академії культури.
У 1989 р. завдяки наполегливій праці Б.М.Колногузенко було відкрито відділення народної хореографії (нині – факультет хореографічного мистецтва).
У 1990 р. він заснував театр народного танцю “Заповіт”, який зараз є володарем Гран-прі найбільш значних конкурсів. Колектив кожного року гастролює за кордоном, зокрема мистецтво танцюристів визнали у Росії, Білорусі, Польщі, Болгарії, Німеччині, Бельгії, Франції, Угорщині, Австрії, Іспанії, Португалії, Словаччині, Італії, Чехії, Люксембурзі, Нідерландах. 42 учасника колективу персонально отримали звання лауреатів міжнародних конкурсів танцю та фестивалів мистецтва.
З 1993 р. Б.М.Колногузенко працює на посаді завідувача кафедри народної хореографії, головного балетмейстера театру народного танцю “Заповіт” Харківської державної академії культури.
У 1999 р. йому присуджено почесне звання ''Народний артист України''.
У 2001–2003 рр. очолював режисерсько-хореографічний факультет академії.
З 2003 р. – декан факультету хореографічного мистецтва.
У 2008 р. на честь 60-річного ювілею й до 45-річчя творчої діяльності нагороджений відзнакою Харківської обласної ради “Слобожанська слава”.
У 2011 р. організував Великий ансамбль пісні і танцю Слобідської України.
Народний артист України, професор, академік. Єдиний на Слобожанщині професор хореографії й дійсний член Української академії наук. Він очолював багато міжнародних конкурсів танцю, сприяє популяризації української національної культури.
Єдиний в Україні хореограф, який був членом постановочної групи Всесвітнього фестивалю молоді та студентів у Москві та постановником культурної програми “Ігор Доброї Волі” у Сієтлі (США). Б.М.Колногузенко – один із найвідоміших хореографів України та Європи, автор багатьох навчальних і методичних посібників, досвідчений педагог. Він є членом правління Національної хореографічної спілки України та головою її Харківського обласного осередку, головою і членом журі багатьох хореографічних конкурсів в Україні, Росії, Німеччині, Польщі, Болгарії. Єдиний в Україні лауреат 17 міжнародних конкурсів.
Нагороджений чисельними нагородами України, серед яких: орден “За заслуги” ІІІ ступеня (2009), Почесна грамота Кабінету Міністрів України, Подяка голови Харківської обласної ради, Почесні грамоти облдержадміністрації та міськради, Почесні відзнаки Українського козацтва – орден І.Богуна та орден І.Мазепи, Почесна відзнака Міністерства культури і мистецтв України “За багаторічну плідну працю в галузі культури”, Почесні відзнаки Національної хореографічної спілки України – медаль П.Вірського та медаль М.Вантуха, також ордени УПЦ та почесні відзнаки інших держав.
Неодноразово обирався переможцем рейтингових конкурсів “Харків’янин року”(2004, 2007, 2008 ), “Лідери ХХІ століття”. У 2008 р. Міжнародний іміджевий інститут, Східноукраїнський рейтинговий інститут та Асамблея ділових кіл України визнали Б.М.Колногузенко переможцем загальноукраїнського рейтингу професійних досягнень “Лідер України”.
Почесний громадянин м. Дулово (Болгарія).
18 серпня 2011 р. рішенням 7 сесії Харківської облради присвоєно звання “Почесний громадянин Харківської області” за вагомий внесок у розвиток Харківської області, піднесення її авторитету як на державному, так і на міжнародному рівнях та на знак великої поваги. Церемонію вручення посвідчення і нагрудного знаку здійснено 19 вересня – на святкуванні Дня Харківської області.

Матеріал підготовлено у 2011 році

Інші роки:

2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013
2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006
до головної сторінки...