ХАРКІВЩИНА: WEB-проект Харківської обласної універсальної  наукової бібліотеки

Ракитянська Валентина Дмитрівна

Звання «Почесний громадянин Харківської області» присвоєно у 2013 році за вагомий внесок у розвиток Харківської області, піднесення її авторитету як на державному, так і міжнародному рівнях та на знак великої поваги.

Директор Харківської державної наукової бібліотеки ім. В.Г.Короленка, голова Харківського обласного відділення Української бібліотечної асоціації.
Народилася 15 жовтня 1948 р. у м. Бендери (Молдова).
У 1972 р. закінчила Харківський державний інститут культури (зараз – Харківська державна академія культури).
Професійну діяльність розпочала у Харківській обласній бібліотеці (зараз – Харківська обласна універсальна наукова бібліотека (ХОУНБ), де пропрацювала більше тридцяти років: методист, старший бібліотекар, головний бібліограф, завідуюча відділом, заступник директора з наукової роботи. Багато років Валентина Дмитрівна займалася створенням бібліографічних посібників про Харківську область та її видатних людей.
З 1995 р. майже 12 років обіймала посаду директора ХОУНБ.
За час керування В.Д.Ракитянською ХОУНБ отримала новий імпульс розвитку, стали найбільш успішно використовуватися засоби автоматизації у створенні системи інформації та банку даних з питань культури та мистецтва регіону, робота бібліотек області спрямовувалася на відродження національної культури України, вивчення історії, традицій Слобожанщини, історії бібліотечної справи Харківщини.
У 1999 р. Валентина Дмитрівна Ракитянська удостоєна звання “Заслужений працівник культури України”.
Завдяки виграним грантам міжнародних фондів і Посольства США в Україні Харківська обласна універсальна наукова бібліотека перетворилася на сучасний інформаційний центр, що користується попитом і повагою серед користувачів. У бібліотеці було створено осередок Всеукраїнської асоціації сприяння ООН, інформаційний Центр з євроатлантичної інтеграції України.
У 2005–2006 рр. В.Д.Ракитянською проведена значна робота з розвитку мережі сільських бібліотек Харківщини – відкрито 27 нових бібліотек.
У 2007 р. Ракитянська В.Д. призначена директором Харківської державної наукової бібліотеки ім. В.Г.Короленка (ХДНБ).
Це друга за розмірами бібліотека України з надзвичайно цікавою історією. В.Д.Ракитянська докладає багато зусиль для розвитку бібліотеки, намагається вивести її на новий рівень, створити їй імідж справжньої наукової установи – Центру знань ХХІ століття. Бібліотека здобула нове обличчя: створено історичну фотогалерею, музейну експозицію, кабінет бібліотекознавства ім. Л.Б.Хавкіної, відкрито новий Інтернет-центр та пункт доступу громадян (ПДГ) до інформації органів державної влади. Бібліотека є інформаційним флагманом з питань винахідницької діяльності в Харківській області. На її базі відбуваються численні зустрічі науковців Харківщини, проводяться міжнародні та всеукраїнські наукові конференції, “круглі столи”, трибуни вченого. З 2012 р. у стінах книгозбірні проводиться Фестиваль науки. У 2013 р. започатковано Всеукраїнську школу бібліотечного журналіста. Постійно розширюється асортимент електронних послуг: служба електронної доставки документів, он-лайн замовлення, експрес-замовлення, корпоративна віртуальна довідка, методична допомога он-лайн для колег-бібліотекарів. Розвинені міжнародні зв’язки ХДНБ підтримують на міжнародному рівні імідж Харкова й області як одного з найпотужніших регіонів України.
Колектив ХДНБ ім. В.Г.Короленка був нагороджений Почесною грамотою Кабінету Міністрів (2011 р.), почесною відзнакою Харківської обласної ради „Слобожанська слава”. У 2013 р. бібліотеку визнано переможцем обласного конкурсу якості “Краща продукція Харківщини” у номінації “Роботи або послуги, які виконуються або надаються у побутовій та виробничій сферах” – послуги з інформаційного забезпечення науки, освіти, культури.
У 2011 р. В.Д.Ракитянська очолила Харківське обласне відділення Української бібліотечної асоціації (в 90-ті роки Валентина Дмитрівна була одним із засновників та активним учасником Харківського бібліотечного товариства). Вона має високий соціальний імідж, її громадська та професійна діяльність висвітлена на сторінках рейтингових видань серії “500 впливових особистостей”: “Харкову – 350”, “Харків ювілейний”, “Славетні жінки. Україна – 2005”, “Україна й українці – цвіт нації, гордість країни” (2011).
Двічі нагороджена Почесною грамотою Харківської обласної державної адміністрації (1998, 2003 рр.).
У 2003–2004 рр. Валентина Дмитрівна стала лауреатом стипендії голови Харківської обласної державної адміністрації у галузі культури ім. Г.Хоткевича.
Неодноразово нагороджувалася Грамотами і подяками Міністерства культури і мистецтв України.
За висновками інституту рейтингових досліджень у 2005 і 2008 рр. визнана “Харків’янином року”.
У 2008 р. нагороджена Почесною грамотою Харківської обласної ради.
У 2010 р. нагороджена Почесною відзнакою Харківської обласної ради “Слобожанська слава”, Почесною грамотою Державного департаменту інтелектуальної власності.
У 2011 р. нагороджена почесною відзнакою “Патріот України”, почесною відзнакою до 20-річчя незалежності України “Золота фортуна”, Почесною грамотою Харківської міської ради.
У 2012 р. нагороджена орденом княгині Ольги ІІІ ступеня.
20 червня 2013 р. рішенням ХХII сесії Харківської облради присвоєно звання “Почесний громадянин Харківської області” за вагомий внесок у розвиток Харківської області, піднесення її авторитету як на державному, так і на міжнародному рівнях та на знак великої поваги. Церемонію вручення посвідчення і нагрудного знаку здійснено 20 вересня – на святкуванні Дня Харківської області.
Померла 23 жовтня 2021 р.

Матеріал підготовлено у 2013 році

Інші роки:

2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013
2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006
до головної сторінки...