ХАРКІВЩИНА: WEB-проект Харківської обласної універсальної  наукової бібліотеки

Попов Віктор Васильович

Звання «Почесний громадянин Харківської області» присвоєно у 2017 році за вагомий внесок у розвиток Харківської області, піднесення її авторитету як на державному, так і міжнародному рівнях та на знак великої поваги.

Голова правління ПАТ «Корпорація «ФEД»
Народився 7 лютого 1955 р. у Карпенську Свердловської області (Росія).
У 1972–1973 рр. працював підземним електрослюсарем у шахтопрохідницькому управлінні № 6 комбінату «Ровеньки-Антрацит».
У 1979 р. закінчив Харківський авіаційний інститут (нині Національний аерокосмічний університет ім. М.Є.Жуковського «Харківський авіаційний інститут» [НАУ «ХАІ»]) за спеціальністю двигунобудування (кваліфікація – інженер-механік).
У 1979–1999 рр. працював на ДП ХМЗ «ФЕД» інженером-випробувачем, начальником бюро технічного контролю механічного цеху, заступником начальника механічного цеху, начальником механічного цеху, заступником головного інженера, начальником управління матеріально-технічного забезпечення, заступником генерального директора з питань матеріально-технічного забезпечення і комерції.
З 1999 р. і по тепер – голова правління ПАТ «Корпорація «ФЕД».
«ФЕД» – всесвітньо відомий бренд в авіаційно-космічній галузі. Підприємство займає провідні позиції в Україні з серійного виготовлення, ремонту і модернізації агрегатів для гідравлічних, паливних та електричних систем авіаційної техніки. Продукція підприємства унікальна, відзначається високою наукоємністю і технічним рівнем виробництва, застосовується майже на всіх типах літаків і гелікоптерів, що випускаються в СНД і експлуатуються більш ніж в 60 країнах світу. Крім того, підприємство займається виробництвом і сервісним обслуговуванням агрегатів загальномашинобудівного призначення в Україні та за кордоном. Експорт продукції компанії «ФЕД» у 2016 р. зріс на 52 % порівняно з 2015 р., обсяг промислового виробництва – на 28 %. Виробіток на одного співробітника у 2016 р. склав 1 млн 95 тис. 222 грн.
У 2003 р. В.В.Попов удостоєний почесного звання «Заслужений машинобудівник України».
У 2002–2006 рр. він був обраний депутатом Дергачівської районної ради (Харківська область).
У 2004 р. – захистив дисертацію на здобуття наукового ступеня кандидата технічних наук за спеціальністю «Технологія виробництва літальних апаратів» у НАУ «ХАІ».
Був депутатом V (2006), VІ (2010), VІІ (2015) скликань Харківської облради. Голова комісії з питань інвестицій та розвитку малого і середнього бізнесу.
З 2007 р. – дійсний член (академік) Інженерної академії України.
З 2011 р. – дійсний член (академік) Академії технологічних наук України.
У цьому ж році В.В.Попов обраний головою наглядової ради технопарку «Слобожанщина» відкритого на базі заводу «ФЕД». Головне завдання технопарку – комерціалізація наукових розробок у сферах авіації, станкобудівництва, нанотехнологій (зокрема, допомога підприємцям і вченим вийти на нові ринки у сфері високих технологій). Співзасновниками технопарку стали Харківський національний університет ім. В.Н.Каразіна [ХНУ], Харківський національний університет радіоелектроніки [ХНУРЕ], Науковий парк «ФЕД».
Також на базі «ФЕД» був запущений регіональний пілотний проект технополіс «П’ятихатки» у рамках реалізації національного проекту «Технополіс». У розвитку технополісу проявили зацікавленість ХФТІ, завод «ФЕД», завод «Хартрон», «Об’єднання «Комунар» та інші. Основні напрямки діяльності технополіса «П’ятихатки»: «Ядерні технології в енергетиці та охороні здоров’я», «Енергозбереження та нові технології виробництва енергії», «Нові технології агропромислового комплексу», «Авіація, верстатобудування, інноваційна мехатроніка», «Біотехнології, біомедицина і фармація», «Нові технології і наноматеріали» тощо.
У 2013 р. В.В.Попов обраний членом-кореспондентом Міжнародної інженерної академії України.
У 2015 р. він став головою ради Міжрегіонального аерокосмічного кластеру «Мехатроніка». До кластеру увійшли провідні підприємства авіаційної галузі України (корпорація «ФЕД», ДП «Івченко-Прогрес», ПАТ «Мотор Січ», ДП «АНТОНОВ», ПАТ «ХАРТРОН», ДНВП «Об’єднання Комунар» тощо), науково-освітній сегмент представлений НТУ «ХПІ», ХНУРЕ, НАУ ім. М.Є.Жуковського «ХАІ», ХНУ ім. В.Н.Каразіна, ХУПС ім. І.Кожедуба.
У квітні 2015 р. створена Організація роботодавців авіаційної промисловості Харківської області, головою правління якої обрано В.В.Попова.
У 2016 р. він став лауреатом Державної премії України у галузі науки і техніки 2015 року за розробку, побудову та впровадження в експлуатацію сімейства літаків Ан-148-100, Ан-158.
У березні 2016 р. В.В.Попов названий лауреатом Загальнонаціональної програми «Людина року» у номінації «Промисловець року – 2015».
За видатні заслуги у створенні нових зразків конкурентоспроможної вітчизняної техніки, нагороджений орденами «За заслуги» III та II ступенів.
За вагомий особистий внесок у розвиток авіабудування, сумлінну працю, високий професіоналізм нагороджений Почесними грамотами Верховної Ради України та Кабінету Міністрів України. Почесний громадянин м. Дергачі і Дергачівського району.
31 серпня 2017 р. рішенням ХІІ сесії Харківської обласної ради присвоєно звання «Почесний громадянин Харківської області» за вагомий внесок у розвиток Харківської області, піднесення її авторитету як на державному, так і міжнародному рівнях та на знак великої поваги.

Матеріал підготовлено у 2017 році

Інші роки:

2022 2021 2020 2019 2018 2017 2016 2015 2014 2013
2012 2011 2010 2009 2008 2007 2006
до головної сторінки...