ХАРКІВЩИНА: WEB-проект Харківської обласної універсальної  наукової бібліотеки

« Методичні матеріали

 

Ваш банк ідей

З досвіду роботи ЦБС області [2003]

З досвіду роботи бібліотек Валківського та Вовчанського районів з клубної діяльності

Додатки:

  1. Статут клубу “Книголюб”
  2. Положення про фонд, що куплено на благодійні внески членів клубу “Книголюб”
  3. План роботи клубу “Слобожани” на 2003 р.
  4. Положення про Вовчанський клуб “Молода сім’я”
  5. План роботи клубу “Молода сім’я” на 2003-2004 р.р.

Інформаційний випуск “Ваш банк ідей” присвячений досвіду роботи бібліотек Валківського та Вовчанського районів з клубної діяльності. Поданий матеріал стане у нагоді бібліотекарям від центральної бібліотеки - до сільської.

 

При Валківській ЦРБ діє 5 читацьких клубів по інтересам:
“Слобожани”, до якого входять люди пенсійного віку;
“Книголюб” для широкого кола читачів;
“Світоч” - по роботі з молоддю
“Краєзнавець” - по роботі з молоддю
“Азбука ввічливості” - по роботі з молоддю.
Самим першим із них був створений клуб “Слобожани”, якому вже більше 10 років, він об’єднав людей, по - справжньому закоханих в землю, ентузіастів присадибного господарства, які прагнуть збагатити себе новими знаннями і поділитися своїм досвідом з іншими.

Клуб будує свою роботу на основі колективності і широкої творчої ініціативи його членів. Вищим органом клубу є загальні збори його членів. Радою клубу обраний керівник - досвідчений агроном Ніна Андріївна Ясир, яка є незмінним лідером всі ці роки.

Свою роботу клуб “Слобожани” будує згідно плану, який розробляється на першому занятті поточного року, враховуючи всі пропозиції і побажання його членів.

Заняття проводяться двічі на місяць по вівторках, інформація про них висвітлюється, як на інформаційному стенді, так і широко пропагується у місцевій пресі.

Кожного року стали доброю традицією виставки “городніх досягнень” членів клубу, які проходять під назвами: “Врожай 2003 року”, “Дари щедрої осені”, “Ходить гарбуз по городі”. Жителі всього міста сходяться подивитися на ці “городні шедеври”: тут і рідкісні лікарські рослини, і безліч сортів нашої годувальниці - “Її величності картоплі”, і свіжі овочі, і в консервованому вигляді - “літо в банці”.

Особливо цінним є те, що “Слобожани” не просто вирощують нові сорти овочів, а ведуть велику дослідницьку роботу, визначають врожайність того чи іншого сорту, вплив на нього різних добрив та погодних умов. Члени клубу мають свій насіннєвий банк, який відкритий для всіх бажаючих, як для придбання, так і обміну.

А ще клуб “Слобожани” став своєрідним осередком відновлення народних традицій і обрядів Слобожанщини. Бібліотека, де проходять заняття клубу, вже давно стала для членів клубу другою домівкою, а самі “слобожани” - немов одна дружна родина, яка і радість розділить, і в горі підтримає. А тому й не дивно, ще й дні народження, й свята вони зустрічають разом. З нетерпінням чекають і Новий рік, і Святий вечір з дванадцятьма стравами, і Масляну з смачними млинцями. А слід підкреслити, що жіночки учасниці клубу не тільки досвідчені городниці, а ще й чудові господині, майстрині “на всі руки”. Про це добре засвідчила й виставки їх робіт, що була присвячена десятилітньому ювілею клубу. На ній були широко представлені українські рушники та сорочки, вишиті руками рукодільниць, кулінарні вироби, які також по праву можна було назвати витворами мистецтва, були тут навіть власноруч виконані твори живопису. Ця виставка мала назву “Зберігаємо старовину, продовжуємо традиції минулого”. Клуб постійно веде свій фотолітопис. І ця виставка також знайшла гідне відображення в ньому, З фото дивляться на нас прості жіночки, а поруч з ними - їх талановиті вироби.

Та “слобожани” у спілкуванні не обмежуються тільки своїм товариством. Постійними гостями клубу є спеціалісти сільського господарства району, досвідчені садівники й городники - любителі, лікарі й ветлікарі, майстрині рукодільниці. Одним із бажаних і трепетно очікуваних гостей став місцевий священик - отець Іван. Чи то з нагоди релігійного свята, чи з якоїсь іншої нагоди, він завжди радий відвідати своїх прихожан, дати їм слушну пораду, як жити в гармонії з оточуючими й самим собою, відповідає на численні запитання слухачів.
Одним з напрямків роботи клубу “Слобожани” є тісна співпраця з редакціями газет “Слово ветерана”, “Селянської газети”, районної газети “Сільськи новини”, журналів “Дім, сад, город” та “Огородник”. На сторінках цих видань неодноразово публікувалися матеріали, підготовлені членами клубу.

Вся організаційна робота по проведенню чергових занять, інформації про них, зустрічей з цікавими людьми, лежить, звичайно, на працівниках бібліотеки. Вони ж готують інформаційні огляди матеріалів газет та журналів, нових книжкових надходжень, обладнують книжкові виставки та перегляди літератури, відповідно до теми занять клубу.

Не менш давнім і не менш популярним є ще один читацький клуб “Книголюб”. Це самий багаточисельний клуб у бібліотеці. Він був створений з ініціативи самих читачів - справжніх любителів книги. Поповнення бібліотечних фондів була для бібліотекарів і читачів наболіла проблема, тому й вирішили читачі створити благодійний фонд для придбання книжкових новинок. Ця чудова ідея була підтримана багатьма читачами, які й стали засновниками цього читацького клубу. Членом його може стати кожен читач бібліотеки, який цікавиться книгами та вносить благодійні внески на їх придбання. Клуб має Статут та Положення про фонд благодійних внесків (див. Додаток 1 та 2). Ведеться чіткий облік коштів, контроль за придбанням та збереженням літератури. Сума грошового внеску не нормується, адже вона є проявом доброї волі читачів. Запис у Книзі обліку благодійних внесків робить також сам читач. Книга обліку має слідуючі графи:

№ п/п Дата запису Прізвище, ім’я та побатькові Сума внеску Підпис
1        
2        

Книга прошита, сторінки пронумеровано, завірено печаттю.

Для придбання літератури створено комісію з членів клубу і працівників бібліотеки. При придбанні книжкових новинок враховуються всі побажання і вподобання читачів. Два рази на місяць члени клубу збираються на його засідання, на яких відбуваються презентації книжкових новинок, гарячі дискусії про прочитане, виступають літературознавці, місцеві автори.
Любити свою батьківщину, край, де народився - це так природньо для кожної людини. Валківщина щедро обдарована видатними, талановитими любьми. Тут в далекому минулому бували мандрівний філософ Г. Сковорода, поет - демократ П. Грабовський, талановита актриса М. Заньковецька. А ще Валківщина - отчий поріг письменників П. Панча, В.Минка, В. Кочевського, В. Гамана, оперного співака М.Манойла, талановитого майстра Ф. Гнідого та багатьох інших. Таке розмаїття знаменитостей і історія краю взагалі, яка сягає аж у 1646 р. (заснування Валок) не може не викликати великий інтерес краєзнавців - любителів. Учні 10-х класів Валківської загально-освітньої школи І-ІІІ ступенів стали ініціаторами створення молодіжного клубу “Краєзнавець”. Його основна задача - згуртувати навколо себе молодь, закохану у свій край, що цікавиться його минулим і сучасним. Клуб бачить свою задачу у вихованні гордості за свою “Маленьку батьківщину”, залученні до вивчення її історії, збагаченням інформацією про сучасне. На заняттях клубу відбуваються зустрічі з видатними людьми краю, письменниками - земляками, проходять тематичні вечори “Пам’ятай свій родовід”, краєзнавчі вікторини “Ерудит”, презентації книг місцевих авторів.

Не менш важливим в даний час є правове виховання молоді. Саме з цією метою і був створений молодіжний клуб “Світоч”. Його учасники учні 11-х класів. В положенні про клуб говориться, що основною його метою є всебічний розвиток особистості, виховання активної життєвої позиції, любові до своєї батьківщини.Девіз клубу сам красномовно говорить про себе: “Що палає, те світить, що живе, те діє!”

Клуб є пропагандистом здорового способу життя, його члени ведуть роботу з профілактики правопорушень серед підлітків, СНІДу та наркоманії, алкоголізму і табакокуріння, вчаться самі й вчать інших, як жити в гармонії прав та обов’язків.

Перед підлітками виступають правоохоронці з бесідами “Підліток і закон”, “Тебе охороняє закон”, “Знати закони, щоб свято виконувати їх” та ін. Корисними й цікавими виявились заняття “Алкоголізм - це сльози вашої родини”, “Наркоманія - знак біди”, “СНІД - загроза людтву”, “Згубні звички та шляхи їх подолання”, довірливі зустрічі з лікарями - наркологами та венерологами.

Бібліотека в своїй роботі прагне охопити всі аспекти виховання молоді, а тому великий інтерес викликало створення з її ініціативи молодіжного клубу морально - етичного спрямування “Азбука ввічливості”.

Члени цього клубу, учні 10-х класів для клубу взяли повчальний девіз: “Ставитись до оточуючих так, як хочеш, щоб ставились до тебе”. Основна задача клубу - виховання підлітків на кращих традиціях загально - людської моралі, всебічний розвиток особистості, прищеплення навиків культури поведінки і спілкуванні. Людина третього тисячоліття повинна бути освіченою в самому широкому розумінні цього слова, мати почуття власної гідності, гордості за свій народ і свою країну.

На заняттях клубу проходять цікаві диспути: “Людина серед людей”, зустрічі за круглим столом “Лицарство. Як ви його розумієте?”, “Чи вміємо ми говорити й слухати?”, “Етикет з найдавніших часів і до сучасності”.

Особливо цікаво проходять засідання клубу у вигляді театралізованих шоу, коли учасники клубу в інсценізованих сценках імпровізують різні життєві ситуації морально-етичного спрямування. Буквально, сидячи за столом, з чашкою чаю, підлітки вчаться, як поводити себе в гостях, в ресторані і на вечірці, як правильно вести бесіду і просто спілкуватися з оточуючими.

Поза увагою не залишаються й читачі середнього й молодшого шкільного віку. Саме для них діють клуби “Планета знань” (5-9 класи), “Казкарик” та ляльковий клуб “Чебурашка” (дошкільнята та школярі молодших класів).

Подібні клуби створені й у сільських бібліотеках філіях району. Це - “Країна казок”(Губщина), “Чарівна казка” (Минківка), “Казкова вітальня” (Благодатне, Серпневе, Костів, Замійське), “Чарівна долина” (Черемушна).

Для допитливих чомучок є клуби: “Чомучка” (Сніжків), “Світ навколо нас” (Шарівка), “Пізнайко” (Ков’яги, Баранове, Високопілля).
Талановиті маленькі умільці з великим інтересом відвідують заняття клубів “Умілі руки” (Добропілля, Кобзарівка), “Майстриня” (Очеретове), “Хазяєчка” (Новий Мерчик), вивчення історії рідного краю стало метою клубу “Родовід” (Сидоренкове).

Всі клуби створені при бібліотеках Валківської ЦБС дають читачам прекрасну можливість для об’єднання й спілкування однодумців, сприяють всебічному й гармонійному розвитку особистостей, бібліотекарям надають добру можливість до залучення, систематичного читання самих широких мас населення та найбільш повного задоволення читацьких запитів, відповідно до їх інтересів та захоплень.

При Вовчанській ЦБ працює 2 клуба : “Троянда” - клуб по інтересам для молоді та “Молода сім’я” (див. Додаток 4 та 5).

Клуб “Троянда” організований при Вовчанській центральній районній бібліотеці, педагогічним та учнівським колективом школи № 2 під патронажом Вовчанського районного центру соціальних служб для молоді. Мета клубу - підготовка юнацтва до майбутнього сімейного життя; формування системи знань про роль молоді у суспільстві і сім’ї; формування високих мораль-духовних засад молоді. Девіз клубу: “Троянда - радість Афродіти, троянда - муз жадання квітка…”

 

Додаток 1. Статут клубу “Книголюб”

“Книга - це друг, джерело багатьох добрих думок, почуттів і знань”

Якщо Ви любите книгу і хочете зробити дозвілля цікавим для себе і для іншого - приходьте в наш клуб!

І. Загальні положення

  1. Членом клубу може бути кожен читач, який цікавиться новинками літератури, вносить благодійні внески на придбання книг. Сума благодійного внеску не встановлюється.
  2. Клуб любителів книги створено на базі Валківської центральної бібліотеки.
  3. Вся робота клубу “Книголюб” здійснюється під керівництвом Ради клубу та дирекції бібліотеки.

ІІ. Мета клубу

  1. Регулярне знайомство з літературою різних жанрів, що з’являються на книжковому ринку. Розширення світогляду, створення осередків спілкування, проведення змістовного дозвілля.
  2. На благодійні кошти членів клубу створення фонду видань, що користуються підвищенним попитом з урахуванням читацьких запитів та інтересів.

ІІІ. Права та обов’язки членів клубу

  1. Членом клубу може бути кожен читач, який буде виконувати вимоги статут і положення про фонд любителів книги.
  2. Члени клубу мають право:
      - Приймати активну участь у роботі клубу;
      - Виконувати доручення Ради клубу;
      - Приймати участь в закупівлі новинок літератури;
      - У разі незадоволеного попиту, стати на чергу, отримати необхідну книгу;
      - Систематично отримувати інформацію про книги, що надійшли до фонду клубу.
  3. Члени клубу зобов’язані:
      - Матеріально підтримувати клуб;
      - Виконувати рішення Ради клубу;
      - Згідно з “Положенням про фонд” - повертати літературу вчасно, в доброму стані;
      - У випадку втрати або пошкодження книги - замінити її на рівноцінну.

IV. Зміст і форми роботи клубу

  1. Змістом роботи клубу любителів книги є:
      - Формування фонду новинками літератури за рхунок благодійних внесків членів клубу з врахуванням їх запитів та інтересів;
      - Організація книжково - ілюстрованих виставок новинок літератури, а також виставки книг із особистих бібліотек членів клубу;
      - Пропаганда книги засобами масової інформації.
  2. Форми роботи клубу:
      - Книжкові виставки новинок літератури, огляди літератури;
      - Організація обміну книг серед членів клубу з особистих бібліотек;
      - Випуск щомісячного інформаційного бюлетеня “Новини книжкової полиці”;
      - Висвітлювати роботу клубу по місцевому радіо та в газеті “Сільські новини”;
      - Вести зошит обміну незадоволеного попиту читачів.

V. Виборні органи клубу та їх обов’язки

  1. Вищим органом клубу є загальні збори його членів, які проводяться 1 раз на рік.
  2. Керівним органом є Рада клубу любителів книги.
  3. Рада клубу:
      - Розробляє статут клубу;
      - Організовує та проводить всю практичну роботу по виконанню завдань, які стоять перед клубом;
      - Готує матеріали рекламно-популяризаційного характеру.

VI. Документи клубу

  1. Книга обліку благодійних внесків.
  2. Сумарна та інвентарна книги на куплену літературу.
  3. Акти, накладні на придбання літератури.
  4. Акти на вилучення, на зношену і загублену літературу.

 

Додаток 2. Положення про фонд, що куплено на благодійні внески членів клубу “Книголюб”

  1. Членом клубу може бути кожен читач, який цікавиться новинками літератури, вносить благодійні внески на придбання книг. Сума благодійного внеску не встановлюється.
  2. Добровільні внески читачів фіксуються у книзі обліку, що має слідуючі графи: № п/п, дата внеску, прізвище, ім’я та по-батькові читача, сума внеску, підпис. Запис у книзі обліку робить сам читач. Книга прошита, сторінки пронумеровано, завірено печаттю.
  3. Книжковий фонд формується з урахуванням читацьких запитів та інтересів. Книгами користуються лише члени клубу.
  4. Книги на благодійні внески читачів купуються не рідше 1 разу на місяць комісією, до складу якої входять члени клубу. Акти та накладні на придбання літератури зберігаються.
  5. Книжковий фонд ставиться на баланс районної бібліотеки: ведеться облік у інвентарній книзі, надається номер з позначкою “куплено на благодійні внески”.
  6. При зношеності літератури книги списуються комісією з 5 чоловік, до складу якої входять 3 члени клубу. Якщо книгу загублено, приймається 1 документально оформлена рівноцінна заміна.
  7. При виході з членів клубу благодійні внески або література на ю суму не повертається.
  8. Для всіх членів клубу дається повна інформація про нові надходження. Щомісяця випускається бюллетень “Новинки книжкової полиці”, проводиться “Прем’єра книги” кожної другої неділі місяця.
  9. На книги, що користуються підвищеним попитом, встановлюється черга, обмежено строк користування - 10 днів.
    Ведеться відповідний “Зошит обліку незадоволеного попиту читачів”.

 

Додаток 3. План роботи клубу “Слобожани” на 2003 р.

Січень Засідання клубу на тему “Сяйво Різдва Христового”
Виступ священника місцевої церкви отця Івана.
Книжкова виставка “Під вічним небом вічні дзвони”.
“Зимові турботи садівників”.
Виступ агронома управління сільського господарства району.
Відкритий перегляд літератури “Сни зимового саду”.
Лютий Виступ спеціаліста сільського господарства “Все починається з розсади”.
Бібліографічний огляд літератури “Щедра овочева грядка”..
Засідання клубу “Таємниці виноградної лози”.
Виступ спеціаліста - виноградаря.
Відкритий перегляд літератури “Виноградник у моєму саду”.
Березень Засідання клубу “Цілую жіночі руки”, присвячене Міжнародному жіночому
святу 8 Березня.
Літературна частина “Вірші для матері й коханої”.
Засідання клубу “Весняний день рік годує”.
Виставка - обмін - продаж насінневого фонду клубу.
Квітень Засідання клубу “Її величність - картопля”.
Виставка - продаж різних сортів картоплі”.
Святкове засідання клубу, присвячене Великодню “Свято свят - Великдень”.
Травень “Присадибне тваринництво: вирощування, годівля та профілактика хвороб”. Виступ зоотехніка управління сільського господарства.
Книжкова виставка “Домашня ферма”.
“Ліки у природі і на городі”. Виступ - консультація лікаря.
Відкритий перегляд літератури “За здоров’ям - до природніх джерел”.
Вересень “Виростив урожай - зумій його зберегти”. Поради досвідчених городників.
Обмін досвідом по темі заняття.
Виставка “досягнень” слобожан “Урожай 2003”.
Презентація нових та рідкісних городніх культур “Ходить гарбуз по городу”.
Жовтень Пора осіннього садіння: Що? Коли? Як? Поради досвідчених городників. Обмін досвідом.
“Наша комора вітамінів - на присадибній дільниці”. Консультація спеціаліста.
Книжкова виставка “Вітаміни і здоров’я”.
Листопад “Хліб на нашому столі”. Рецепти випічки, обмін досвідом.
Бібліографічний огляд літератури “Хліб - всьому голова”.
Бесіда лікаря “Грип та застуда: як вберегтися та рецепти лікування”.
Відкритий перегляд літератури “Сам собі лікар”.
Грудень “Зима прийшла - свята принесла”. (Зимові свята українського народу. Виступ отця Івана, настоятеля Свято-Преображенського храму.)
Книжкова виставка літератури “Витоки духовності українського народу”.
Підсумкове заняття. Складання плану на наступний рік.

 

Додаток 4. Положення про Вовчанський клуб “Молода сім’я”

І. Загальні положення

  1. Вовчанський клуб спілкування “Молода сім’я” - добровільна організація, яка об’єднує молодих людей міста, створена на принципах рівноправності, спільності інтересів та прав.
  2. Основною метою Клубу є об’єднання молодих людей у віці від 16 до 28 років для сприяння їх соціальній, психологічній адаптації у суспільстві, організації їх вільного часу та культурного відпочинку.
  3. Реєстрації та легалізації в державних органах Клуб не належить.

ІІ. Засновники

Засновниками Клубу є відділ у справах сім’ї та молоді Вовчанськоїрайдержадміністрації та центральна бібліотека при відділі культури.

ІІІ. Основні напрямки та форми діяльності Клубу

  1. Проведення безкоштовних консультацій спеціалістами різних напрямків.
  2. Проведення вечорів відпочинку, святкових зустрічей, вечорів знайомств.
  3. Проведення зустрічей з керівництвом міста, цікавими людьми, творчими організаціями міста.
  4. Пошук та виявлення талановитих та обдарованих молодих людей та сприяння розвитку їх творчих здібностей.
  5. Продовження і розвиток сімейних традицій, набуття навичок сімейного життя, необхідних для встановлення нормальних взаємостосунків у сім’ї, культури сімейних відносин, відповідальність за свою сім’ю.
  6. Підготовка молоді до сімейного життя повинна вміщувати такі аспекти:
      - Загально-соціальний - сутність сім’ї, як найважливішого осередку суспільства, соціальні ролі подружжя та батьків;
      - Матеріально-економічний - знання про бюджет сім’ї, її матеріальне забезпечення;
      - Житлово-побутовий - організація життя, житлові умови і вміння вести домашнє господарство;
      - Планування сім’ї, народження в сім’ї бажаних дітей;
      - Комунікативний - взаємостосунки в сім’ї між подружжям, членами родини;
      - Роль батька й матері у житті дитини;
      - Рекреативний - знання основ законодавства про шлюб та сім’ю, сімейну угоду, про обов’язки подружжя один до одного, батьків до дітей, до суспільства;

IV. Членство у Клубі

  1. Членом Клубу може бути молода людина у віці від 16 до 28 років, яка мешкає, працює або навчається в м. Вовочанську і бажає бути членом Клубу, погоджується з положенням про Клуб та бере активну участь в діяльності Клубу та у заходах, які ним проводяться.
  2. Членство у Клубі добровільне, кожен може за власним бажанням вступити чи вийти із членів Клубу на підставі поданої заяви.

V. Управління Клубом

  1. Управління Клубом здійснюється головою та радою Клубу.
  2. Рада Клубу обирається загальними зборами членів Клубу простою більшістю при присутності не менш 2/3 членів Клубу.
  3. Голова обирається та переоберається членами ради щорічно.
  4. Заступник голови призначається та звільняється головою Клубу на термін дії повноважень голови.

VI. Організаційна робота

  1. Вся організаційна робота у Клубі проводиться відділом у справах сім’ї та молоді і центральною бібліотекою.
  2. При підготовці засідань Клубу організаторами можуть бути встановлені призи для переможців конкурсів або подарунки для поздоровлення ювілярів.
  3. Практична діяльність здійснюється радою та головою ради згідно плану роботи Клубу.
  4. Засідання Клубу проводиться один раз на квартал.

 

Додаток 5. План роботи клубу “Молода сім’я” на 2003-2004 р.р.

Дата Найменування заходу Форма роботи
14/02/03 Відкриття клубу “Молода сім’я”. День Святого Валентина Вечір спілкування
14/05/03 Родинна веселка “Материнські обереги” Вечір шоу
14/08/03 “Тато, мама, я - дружна сім’я Тематичний вечір
16/10/03 “Сучасна сім’я - якою їй бути Диспут
12/11/03 Сім’я без рожевих тонів Тематичний вечір
14/02/04 Все починається з кохання Вечір спілкування
16/05/04 Ромео та Джульєта сучасності Вечір
18/09/04 Сім’я: мрія та реальність Вікторина

Укладач:. Л.М.Федотова